BARNEVELD - Juist op de werkvloer zit een ongeluk in een klein hoekje. Wincoop Veiligheidstrainingen is dé Barneveldse specialist als het om veiligheid gaat. In deze serie vestigen instructeurs steeds de aandacht op één aspect van veiligheid. In deze aflevering: de botbreuk, één van de meest voorkomende arbeidsongevallen. Instructeur Pieter Reitsma van Wincoop Veiligheidstrainingen adviseert!

Het menselijk lichaam heeft maar liefst 206 botten. Logisch dus dat een botbreuk éen van de meest voorkomende ongelukjes is. Ook op de werkvloer. Hoe handig is het dan als je weet wat je moet doen als een collega of iemand in jouw omgeving dat overkomt.

Is het gebroken?
Belangrijke vraag is hoe je erachter komt of iemand een botbreuk heeft opgelopen of dat het slechts een kneuzing is. Daarbij is het van belang om op de volgende vragen antwoord te krijgen.

- Hoe hevig is de pijn?
- Kan het slachtoffer het lichaamsdeel met het letsel nog gedeeltelijk of helemaal niet meer bewegen?
- Als het lichaamsdeel nog wél bewogen kan worden, beweegt het soms anders dan normaal?
- Staat het lichaamsdeel in een andere stand dan gewoonlijk? - Is er op de plaats van de breuk een bloeduitstorting ontstaan doordat het gebroken bot bloedvaten beschadigd heeft? Deze bloeduitstorting kan op zijn beurt weer voor een zwelling zorgen.
- Is er een wond te zien zijn op de plaats van de breuk bijvoorbeeld doordat het bot naar buiten steekt?

Het is echter niet altijd mogelijk om een botbreuk te onderscheiden van een kneuzing of verstuiking. Ga bij twijfel altijd naar een huisarts of een huisartsenpost!

Wat moet je doen?
Iemand met een botbreuk moet natuurlijk direct geholpen worden, maar direct 112 bellen is niet altijd nodig. Maar wanneer doe je dat wel?

- Sowieso bij een open botbreuk. Hierbij is de huid beschadigd en steekt er soms een deel van het bot naar buiten. De kans op beschadigingen en infecties is bij een open botbreuk groot en dus is het belangrijk dat er zo snel mogelijk deskundige hulp aanwezig is.

- Ook bij een bleke of blauwe huid is het belangrijk om alarm te slaan. In dat geval heeft de breuk mogelijk de bloedvoorziening verstoord of afgekneld.

- Snel een hulpdienst inschakelen is ook belangrijk bij een gebroken been, heup of bekken. Bij deze breuken is het namelijk mogelijk dat de breuk een inwendige bloeding heeft veroorzaakt.

Als het slachtoffer een gebroken arm, knie, voet of enkel heeft, is het niet nodig om 112 te bellen. Breng het slachtoffer in dit geval zelf naar de huisartsenpost of het ziekenhuis. Heeft het slachtoffer hevige pijn of kunt u het slachtoffer niet zelf wegbrengen? Bel dan wel 112!

Zorg ervoor dat het gewonde lichaamsdeel zo min mogelijk beweegt. Verwijder sieraden van het gewonde lichaamsdeel, zodat deze sieraden het lichaamsdeel niet af kunnen knellen als het op gaat zwellen. Zorg ervoor dat een wond goed zichtbaar is door kleding weg te schuiven of te knippen. Dek de wond steriel af met een kompres en druk licht op het kompres als het slachtoffer bloed verliest.

 

 

 

www.in1keerarbo.nl