Afgelopen jaren heb ik met veel ondernemers en hun partners om tafel gezeten. Het valt me iedere keer weer op dat er maar weinig ondernemers zijn die weten wat zij privé allemaal hebben geregeld in akte huwelijkse voorwaarden, testament en qua verzekeringen.

En dat de partner van de ondernemer het juist belangrijk vindt om te weten wat er is geregeld voor de situatie dat de ondernemer bijvoorbeeld arbeidsongeschikt wordt of onverwacht komt te overlijden. Partners willen weten of er dan voldoende inkomen of vermogen is om ‘normaal’ te kunnen blijven wonen en leven. 

Mede om bovenstaande reden, maken wij momenteel voor veel ondernemers een financiële planning. Met een financiële planning wordt perfect inzichtelijk gemaakt welk vermogen en inkomen er is als iemand onverwacht arbeidsongeschikt raakt of komt te overlijden en of er dus aanvullende verzekeringen moeten worden afgesloten.

Een financiële planning maken wij ook vaak om de minimale verkoopopbrengst vast te stellen voor een ondernemer die zijn onderneming wil gaan verkopen. Dit om vast te stellen dat een ondernemer,

na verkoop van zijn onderneming, levenslang een ‘financieel goed’ leven kan leiden. Soms leidt dit er toe dat een ondernemer nog een paar jaar door moet werken. Maar vaak genoeg wordt duidelijk dat er al voldoende vermogen is opgebouwd en dat de onderneming met toepassing van de Bedrijfsopvolgingsfaciliteiten bijvoorbeeld geschonken kan worden aan de kinderen.

Ook voorafgaand aan een estate-planningstraject maken wij altijd eerst een financiële planning. Op deze wijze wordt perfect inzichtelijk gemaakt, hoe en hoeveel belasting bespaard kan worden.

Heeft u ook behoefte aan inzicht en wilt u graag belasting besparen? Graag helpen wij u verder. Stuur gerust een e-mail of neem telefonisch contact op.

Han Brandsen is Senior Belastingadviseur bij Visser&Visser
jfbrandsen@visser-visser.nl | 0342 - 40 51 40

www.visser-visser.nl