BARNEVELD - Achter de factuur die je van je energieleverancier krijgt, gaat een complexe technische wereld schuil. Hetzelfde geldt voor de afrekenprocessen van grote spelers in het openbaar vervoer of de reiswereld. IFS Probity in Barneveld levert consultants die deze IT- en businessprocessen als geen ander kennen.

Stel je gaat deze zomer op vakantie. Je hebt een reis geboekt inclusief vlucht, transfer naar je accommodatie en verblijf in een luxe resort. Je neemt dan diensten af van verschillende bedrijven, maar krijgt toch één factuur. Hetzelfde gebeurt als je met je OV-chipkaart van de trein overstapt in de bus en even later een OV-fiets huurt. Of wanneer je een laadpaal of zonnepanelen aanschaft via je energieleverancier, die daarvoor weer subleveranciers inschakelt.

Achter de schermen moeten die vaste kosten en verbruikskosten netjes verrekend worden. IFS Probity implementeert software zoals SAP BRIM die dat mogelijk maakt en helpt bedrijven om de bijbehorende data en informatie te stroomlijnen. In vakjargon worden dat order-to-cash-processen of meter-to-cash-processen genoemd. Dat doet IFS Probity veel bij energiebedrijven, netbeheerders en meetbedrijven die je stroom- en gasverbruik registreren, maar ook bijvoorbeeld voor grote marktspelers als de NS, Royal FloraHolland en BCD Travel.

Complexe afrekenprocessen
“Wij zorgen er in feite voor dat zij snel de juiste factuur kunnen sturen naar hun klanten, waardoor ze tegen lagere kosten een hogere opbrengst realiseren. Dat klinkt simpel, maar is ontzettend complex binnen grote bedrijven die werken met allerlei verschillende systemen en klantengroepen. Neem bijvoorbeeld een energieleverancier: er zit een groot verschil tussen hoe jouw energierekening tot stand komt en die van bijvoorbeeld Tata Steel of Schiphol”, vertelt Jan van der Veen, partner bij het Barneveldse bedrijf.

Daar komt nog eens bij dat steeds meer consumenten zelf energie opwekken. En dat er een maatschappelijke verschuiving plaatsvindt: van bezit naar gebruik, van aanschaf naar abonnement. Zo kun je zonnepanelen tegenwoordig ook leasen of huren van je energieleverancier. “Dat vraagt om flexibele afreken- en facturatieoplossingen, waarmee je klanten individueel en on demand kunt bedienen en snel nieuwe producten en diensten in de markt kunt zetten”, vult Hendrik-Jan Christians aan.

Uitdagende werkomgeving
Christians is één van de ruim veertig consultants van IFS Probity, die dagelijks actief zijn op het snijvlak van business en IT. De consultants werken daarbij niet alleen aan order-to-cashoplossingen. Ze zijn bijvoorbeeld ook betrokken bij het optimaliseren van processen, datamigraties of implementeren van nieuwe regelgeving in de energiesector. Zo worden de consultants van IFS Probity ook regelmatig ingezet als proces-, project- of transitiemanager.

“Ik heb bijvoorbeeld onlangs een opdracht afgerond bij een netbeheerder. De zeven netbeheerders in Nederland stapten allemaal over naar één centraal systeem voor de verwerking van data die te maken hebben met de verdeling van energie over het net in Nederland. Ik begeleidde als transitiemanager die overgang, die moest plaatsvinden zonder dat klanten daar iets van zouden merken en terwijl alle processen gewoon doorliepen”, vertelt Hendrik-Jan.

Opleider voor de energiesector
In de energiesector is veel vraag naar specialisten die de sector goed kennen en thuis zijn op het snijvlak van businessprocessen en IT. IFS Probity leidt die consultants tegenwoordig zelf op. Sinds vorig jaar is er een eigen traineeprogramma voor afgestudeerde hbo’er en wo’ers. In het traineeprogramma doen de young professionals consultancyskills op, werken ze aan hun persoonlijke ontwikkeling en verdiepen ze zich in de complexe processen binnen de energiesector.

Dat gebeurt grotendeels on the job, waarbij ze in een operationele business of IT-rol werken bij een energiebedrijf, meekijken bij complexe projecten en gecoacht worden door een ervaren consultant. In de loop van het traineeproject kiezen de young professionals een richting: businessconsultancy of IT-consultancy.

Na zo’n twee jaar zijn de trainees klaar om als junior consultant aan de slag te gaan en ligt de energiewereld voor ze open. Daar kun je de komende tijd prima carrière maken. “De energietransitie is in volle gang, waardoor er een enorme dynamiek in de sector is. Wat je doet heeft maatschappelijke impact. En als specialist op het snijvlak van business en IT zit je tegenwoordig in het hart van de organisatie bij netbeheerders en energieleveranciers”, vertelt Christians.

Van leaseauto tot work-life balance
Trainees krijgen bij IFS Probity een aantrekkelijk startsalaris, een leaseauto, laptop en telefoon. Als junior consultant stijgt hun beloning natuurlijk mee en delen ze ook mee in de bonusstructuur bij het Barneveldse bedrijf. Aanvullend werft en schoolt IFS Probity ook medewerkers voor energiebedrijven zelf. Dat kunnen bijvoorbeeld functioneel beheerders of asset managers zijn. Deze kandidaten komen eerst in dienst bij IFS Probity en stromen na een succesvol traject uit naar het betreffende energiebedrijf.

Ook ervaren business en IT-consultants zijn welkom bij IFS Probity, geeft Jan van der Veen aan. “We merken dat zij graag bij ons werken vanwege de menselijke maat en nuchtere cultuur binnen onze organisatie. Je bent hier geen nummer, maar een persoon. Er heerst hier geen competitieve cultuur en we hechten aan een gezonde werk-privébalans. Tegelijkertijd heb je hier wel die vakinhoudelijke uitdaging. Je kunt hier jezelf verder ontwikkelen tot expert en werkt aan complexe trajecten, in een internationaal team.”

Meer weten over de carrièremogelijkheden bij IFS Probity? Of benieuwd naar de cases en verhalen van consultants? Kijk dan op www.ifsprobity.nl/actueel.

www.ifsprobity.nl