John van Ginkel was nog piepjong toen hij op zijn 18e bij zijn vader in het familiebedrijf ging werken. In een klein bedrijfspand aan de Marconistraat verkocht zijn vader toen al keukens en dat doet John vandaag de dag nog steeds in een écht familiebedrijf. Want niet alleen zijn vrouw en dochter draaien als familie mee: het hele team van wel veertig man voelt als familie. “Het is prachtig om te zien waar we nu staan.”

Het is een begrip geworden in Barneveld: het keukencentrum van Van Ginkel Keukens. Tientallen keukens in allerlei soorten en maten laten keukenkopers de talloze mogelijkheden voor hun nieuwe keuken zien. John van Ginkel, nu 58 jaar oud, nam het bedrijf op zijn 35e over van zijn vader. “Ik vond werken al heel vroeg véél leuker dan school.” Nu, 23 jaar later, dendert dit avontuur nog onverminderd door. Want datzelfde pand waar zijn vader ooit ook werkte, is inmiddels al meerdere keren uitgebreid en gemoderniseerd.

Personeel fungeert als voetbalteam
“Toen ik het bedrijf overnam, hadden we vijf mensen in dienst. Inmiddels is het bedrijf behoorlijk gegroeid”, zegt Van Ginkel. In het keukencentrum lopen tegen de veertig medewerkers rond. “Het is een fantastische groep mensen die echt fungeren als een team. Ik vergelijk het zelfs vaak met een voetbalteam. Iedereen gaat hier voor elkaar door het vuur om de klant tevreden te maken. Dat zijn waarden, die altijd al voorop hebben gestaan binnen dit bedrijf.”

Want van zijn vader nam Van Ginkel het klant-is-koning-principe maar wat graag over. “Dat blijft een punt waarop je het verschil kunt maken. Als een klant bij ons binnenkomt doen we er als team alles aan om hem of haar respectvol te behandelen en verder te helpen met de vraag die er is.” En dus stopt Van Ginkel al sinds de overname heel veel energie in het bedrijf. “Als je iets overneemt van je vader, dan wil je het al heel snel ‘beter’ doen. Niet omdat mijn vader het niet goed deed, maar omdat ik wil presteren en wil laten zien dat ik het óók kan”, vertelt hij. Het voordeel van John was dat het bedrijf toentertijd nog redelijk klein was. “Toen hadden we dus vijf personeelsleden en kon ik als ondernemer meegroeien met het bedrijf. Nu is het zoveel groter: ga er maar aan staan als je nu nog een bedrijf van deze grootte over moet nemen.”

De dochter van John, Manon, werkt samen met zijn vrouw Wilma bij EigenStijl Wonen: een tweede bedrijf dat ook uit de koker van de keukenzaak is ontstaan en die grenst aan het keukencentrum. De bedoeling is dat Manon EigenStijl later helemaal van Wilma over gaat nemen. Tot de overname door Manon wordt het bedrijf klaargestoomd om nóg beter en stabieler te worden. De wisselwerking tussen Van Ginkel Keukens en EigenStijl Wonen is er al vanaf het begin. Wilma startte haar woonwinkel in de kelder van de keukenzaak, maar breidde al snel uit. Inmiddels heeft de woonwinkel een grote showroom in het pand en zie je de unieke touch van Wilma en Manon overal terug. Zo vinden klanten in de hypermoderne keukens van Van Ginkel het meubilair van EigenStijl terug. “Dat is uniek voor ons: het zorgt ervoor dat we onze klanten volledig kunnen ontzorgen, want een keuken is misschien wel het belangrijkste in huis, maar iedereen wil óók een fijne bank om op te zitten.”

‘Bijzonder om met elkaar samen te werken’
Klanten lopen makkelijk een rondje door de twee winkels, die binnen aan elkaar verbonden zijn. John, Wilma en Manon komen elkaar tijdens de werkdag daardoor ook regelmatig tegen. Maar, als familie op zakelijk gebied samenwerken, heeft ook een moeilijkere kant. Want wat doe je als je het volstrekt met elkaar oneens bent? “Dat komt bij ons ook weleens voor, maar we versterken elkaar juist”, vertelt Manon. “Het is juist goed als je het soms oneens bent, want uit onze discussies komen uiteindelijk altijd mooie dingen.” John vult aan: “Neem bijvoorbeeld het ontwerp van een keuken. Manon heeft haar stijl en ik heb die ook. Als we onze beide creatieve kijk op de dingen combineren, komen we altijd tot iets nieuws wat onze klant vaak heel mooi vindt.”

En dus blijft het drietal elkaar voorlopig versterken én met elkaar samenwerken. Dit jaar doen ze dat extra feestelijk: Van Ginkel Keukens bestaat namelijk 65 jaar. John: “We zitten ook nog eens vijftig jaar op deze locatie dus dat is echt een feestje waard, met het hele team.”

www.vanginkelkeukens.nl