1 juli 2015. Deze datum staat bij menig werkgever (en wellicht ook werknemer) rood omcirkeld op de kalender. Een ander zal wellicht de schouders ophalen: is het het begin van de meteorologische zomer? De start van de tweede jaarhelft? Nee, voor menig werkgever betekent 1 juli 2015 het tijdperk van ‘het nieuwe ontslagrecht’.

In het nieuwe tijdperk wordt alles anders en vooral makkelijker en goedkoper. Tenminste, dat is wat Den Haag u, de werkgever, wil doen geloven. Maar is dat ook zo? Het wordt anders, dat wel. Het is zo’n beetje de meest ingrijpende verandering in het arbeidsrecht sinds de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd blijft er zoveel bij het oude.

Ontslagroute

Wat blijft is het vooraf toetsen van het ontslag. Nog steeds zal een werkgever – hetzij via de kantonrechter, hetzij via het UWV – goedkeuring moeten krijgen voor een gedwongen ontslag. Nieuw is de verplicht voorgeschreven ontslagroute, afhankelijk van de ontslaggrond. Goed beschouwd is dit niet meer dan een vastlegging van hetgeen in de praktijk toch al gebruikelijk was. Nieuw kun je het dus niet noemen. Waarom dan toch die drukte?

Dat heeft te maken met de introductie van de zogenaamde transitievergoeding. Dit is een vaste ontslagvergoeding die de werkgever betaalt als hij of zij de arbeidsovereenkomst beëindigt. Maar dat is toch niet nieuw? Klopt. Ook onder het huidige recht kennen we de ontslagvergoeding. Deze is vaak afgeleid van de Kantonrechtersformule. Maar de uitgangspunten zijn anders en de transitievergoeding zal overwegend lager uitvallen dan een vergoeding berekend volgens de kantonrechtersformule.

Transitievergoeding

Tot zover het, voor werkgevers, goede nieuws. Keerzijde is namelijk dat een transitievergoeding in beginsel altijd moet worden betaald, ongeacht de ontslagroute. Tot 1 juli 2015 geldt deze verplichting namelijk alleen voor procedures die bij de kantonrechter worden gevoerd. En eerlijk is eerlijk, in de afgelopen jaren zijn de meeste ontslagprocedures bij het UWV terechtgekomen, waarbij geen verplichting tot het betalen van een ontslagvergoeding geldt. Begrijpt u het nog?

Een nieuw tijdperk dus. Wordt het makkelijker? Nee. Wordt het dan goedkoper? Afhankelijk van uw referentiekader misschien wel, maar voor veel werkgevers niet. Wordt het anders? Ja, het wordt zeker anders. Vanaf 1 juli zal de wereld er anders uitzien, maar geldt dit niet voor iedere dag?

Gertjan Beumer is jurist arbeidsrecht bij Schuiteman Accountants & Adviseurs

schuiteman.com