Wat is diabetes?
Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes mellitus. Dat is een ziekte waarbij het lichaam te weinig van het hormoon insuline aanmaakt of de cellen ongevoelig zijn voor insuline. Insuline zorgt ervoor dat glucose wordt vervoerd naar de cellen, waar glucose kan worden verbrand tot energie. Glucose die niet direct nodig is, wordt opgeslagen in lever, vet en spieren. Bij diabetici kan glucose de cel niet goed in, waardoor de hoeveelheid bloedglucose stijgt.

Er zijn twee typen diabetes: diabetes type 1 en diabetes type 2. Diabetes type 2 komt het vaakst voor. Mensen met dit type diabetes hebben te weinig insuline in hun lichaam en reageren daar ook niet goed meer op.
Bij mensen met diabetes type 1 vernietigt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken. Mensen met dit type diabetes moeten hun bloedsuikerspiegel iedere dag meten, insuline spuiten of een insulinepompje dragen. Ook moeten zij bij alles wat zij eten berekenen hoeveel insuline hiervoor nodig is.
Hoe herken je een hypo of hyper?
Mensen met diabetes houden zelf hun bloedsuikerspiegel bij en kunnen zelf insuline spuiten als dit nodig is. Soms hebben zij echter niet op tijd in de gaten dat hun bloedsuikerspiegel niet op het juiste niveau is en kunnen zij een hypo of hyper krijgen.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het bij een onbekend slachtoffer erg lastig kan zijn om vast te stellen of zij een hypo of een hyper hebben. Bij familie of kennissen is dit vaak eenvoudiger vast te stellen.

Als de bloedsuikerspiegel onder de 4 mmol/l komt, is er sprake van een hypoglycemie, kortweg hypo.
Een hypo leidt tot de volgende symptomen:
- Hongerig gevoel, geen dorst
- Zich flauw voelen, behoefte aan zoet
- Zweten
- Duizeligheid
- Trillerigheid
- Hoofdpijn
- Plotseling wisselend humeur
- Problemen met coördinatie, spreken met dubbele tong
- Geeuwen en moe zijn
Als er sprake is van een ernstige hypo kan het slachtoffer bewusteloos raken.

Als de bloedsuikerspiegel boven de 10 mmol/l komt, is er sprake van een hyperglycemie, kortweg hyper. De symptomen van een hyper zijn:
- Veel en vaak plassen
- Veel dorst hebben en houden
- Een droge mond of tong
- Vermoeidheid
- Plotselinge humeurigheid, snel boos woorden
- Misselijkheid of overgeven
- Naar gevoel
Wat moet je doen?
Om een hypo te verhelpen kan men wat eten of drinken waardoor de bloedsuikerspiegel weer stijgt. Denk hierbij aan een glas limonade of druivensuiker en daarna bijvoorbeeld een boterham of vla.
Om een hyper te verhelpen moet het slachtoffer extra drinken zonder suikers en bewegen.
Wanneer het slachtoffer bewusteloos is, moet je het slachtoffer in de stabiele zijligging leggen en 112 bellen.
Is de persoon met diabetes erg zwak of suf, ademt hij moeilijk en braakt hij, maar is het slachtoffer nog wel bij kennis? Bel dan de huisarts of de huisartsenpost.

h bhv-vca-ehbo.nl