Het spijt me te horen en te lezen dat veel mensen de huidige manier van (thuis)werken als emotioneel zwaar ervaren. Ik wil niet iedereen over één kam scheren, maar er is bij veel mensen ook wel degelijk iets aan de hand. De invloed van de coronamaatregelen reikt veel verder dan alleen maar het risico van ziek worden minimaliseren.

Het is vanuit mijn perspectief vanzelfsprekend dat hetgeen mensen als ‘zwaar’ ervaren, mede veroorzaakt wordt door onzekerheid over de toekomst en spanning door de extra mentale belasting. De voorspellingen dat burn-outs op de loer liggen, vliegen mij om de oren. En juist daar kan ik niet zo goed tegen. Het is net alsof we met z’n allen de burn-out-put in worden gepraat. Daarom hierbij een overzicht voor iedereen die liever preventief acteert en zich actief inzet om burn-outs te voorkomen.

Er zijn ten minste 30 kenmerken op geestelijk, gedrags- en fysiek vlak aan stress toe te schrijven. Ieder mens stelt daar zijn eigen mix van samen. Een burn-out diagnosticeren is daarom lastig, de uitingsvorm is bij ieder mens verschillend.
Iedereen die bij hoog en laag beweert dat een burn-out aan zijn deur voorbij zal gaan, heeft ongelijk. Hoe harder je ontkent, hoe kleiner de geloofwaardigheid.

• Burn-out is een gevolg van langdurige mentale spanning (vier weken en meer). Die spanning noemen we stress.

• Er is geen verschil tussen stress in de werk- of thuissituatie. Het effect is hetzelfde.

• Iedere werknemer die zich per jaar drie keer of vaker ziek meldt, heeft een verhoogde kans op burn-out (bron: TNO).

• Iemand die uitvalt door een burn-out of overspanning kost 250 euro per dag (bron: TNO).

• Een gemiddelde burn-out duurt 220 dagen (bron: TNO).

• Het gemiddelde ziekteverzuim in Q1 2020 was 5,2 procent, het hoogste verzuim sinds het eerste kwartaal van 2003 (bron: CBS).

Reden genoeg om te investeren in jezelf en de mensen die je bedrijf maken. Hoe ik je daarbij kan helpen? Ik geef binnen MT’s en DT’s voorlichting over alle wat-, wie-, waarom-, wanneer- en hoe-onderwerpen gerelateerd aan bovenstaande opsomming. Daardoor krijg je inzicht in de status binnen jouw bedrijf en wordt ook duidelijk of er vervolgstappen nodig zijn.

Hilde Brouwer is sparringpartner en inspiratiecoach voor ondernemers.

www.summitcoaching.nl