BARNEVELD - Bedrijventerreinen die blank staan na een pittige regenbui? Of water dat zelfs binnenloopt in je bedrijfspand? Die kans wordt door klimaatverandering steeds groter. Denk daarom na over klimaatadaptatie op eigen terrein, is de oproep van de gemeente Barneveld.

“De bedrijventerreinen in onze gemeente zijn grotendeels verhard. Al het water dat er valt, wordt afgevoerd naar de riolering. Nu er steeds vaker piekbuien vallen, zal het vaker gebeuren dat de riolering die grote hoeveelheden water niet direct kan verwerken. Daar moeten we op anticiperen”, zegt wethouder Bennie Wijnne.

Meer nodig dan grotere rioolbuizen
Grotere rioolbuizen in de grond? Dat is maar een deel van de oplossing, geeft Edson Brukx (beleidsmedewerker water en riolering) aan. “Natuurlijk kijken we daarnaar als we wegen reconstrueren of riolering aan vervanging toe is. Het vergroten van de rioolconcept is echter duur. Bovendien is er niet overal ruimte onder de grond voor grotere buizen.”

Dat betekent dat we ook moeten nadenken hoe we slimmer omgaan met water dat valt. Het devies? “Houd de druppel waar die valt”, zegt Brukx. “Het mooiste is als water direct infiltreert in de bodem, maar je kunt ook denken aan het bufferen of vertraagd afvoeren van water naar het rioolstelsel. Onder de nieuwe Mercuriusweg op Harselaar ligt bijvoorbeeld een systeem dat water vasthoudt.”

Om bedrijventerreinen klimaatadapatiever te maken, is ook de inspanning van ondernemers nodig. “Het leeuwendeel van de grond op bedrijventerreinen is in handen van bedrijven. Ik snap dat je geen park kunt maken van de ruimte om je pand, maar er zijn volop manieren om je terrein klimaatadaptiever te maken zonder dat het veel ruimte kost of inlevert aan functionaliteit”, zegt Wijnne.

Parkeerplaats die water doorlaat
Denk aan een parkeerterrein met halfverharding, open tegels of waterpasserende klinkers. Hierdoor kan regenwater infiltreren in de bodem. Ook een groen dak en bomen dragen bij aan het bufferen van water dat valt. “Ze zorgen bovendien voor verkoeling in de zomer. Een boom geeft bijvoorbeeld schaduw op je pand en houdt water vast. Ook dat is belangrijk, want het wordt steeds warmer en we krijgen te maken met langere periodes van droogte” zegt Mike Zetz (adviseur stedelijk water).

De gemeente Barneveld stimuleert bedrijven om aan de slag te gaan met klimaatadaptatie. “Er zijn verschillende subsidiemaatregelen. Wil je bijvoorbeeld jouw dak vergroenen, ga je ontstenen of denk je na over het afkoppelen van hemelwaterafvoer? Neem dan even contact op. Dan kunnen we met je meedenken en vertellen van welke subsidies je gebruik kunt maken”, zegt Zetz.

Aan de slag met klimaatadaptatie? Het Ondernemersloket brengt je in contact met de juiste specialist. Of kijk op www.duurzaam.barneveld.nl en zoek op klimaatsubsidie.