Huis uit de fabriek krijgt Barnevelds tintje
BARNEVELD - Tienduizenden woningen zijn er de komende jaren nodig in Nederland. Om snel op grote schaal de woningvoorraad uit te breiden, stappen steeds meer aannemers over op een prefabstrategie. Daar speelt Prefab Beton Barneveld (PBB) op in met de opening van een state-of-the-art fabriek op Harselaar-Zuid.
Uit de fabriek rollen onder meer funderingsbalken met en zonder ankers, geïsoleerde en ongeïsoleerde betonwanden met een lengte tot 12 meter, ondervloeren en poeren. Verder kan PBB prefab betonblokken met nokken en industrieplaten voor verhardingen leveren.
Al die betonelementen worden sinds eind vorig jaar gemaakt aan de Stockholmweg op bedrijventerrein Harselaar-Zuid, dichtbij de snelweg A1. Bedrijfsleider Ronnie Voskuil leidt er rond door de imposante fabriekshal, waar medewerkers met behulp van de nieuwste bovenloopkranen en kanttafels snel en efficiënt kunnen produceren.
Bouwplaatsen in heel Nederland
Via grote transportdeuren rijdt even later een semi-dieplader de fabriek binnen, om betonelementen te laden. Die vinden hun weg naar bouwplaatsen in heel Nederland. Vandaag is de bestemming Ommeren. In deze Betuwse plaats werkt één van de vele opdrachtgevers van PBB aan een kleine nieuwbouwwijk. De eerste woningen zijn al bijna klaar, vandaag leggen de bouwers de hand aan een nieuw blok met woningen.
PBB levert aan een vaste en trouwe klantenkring. Die bestaat niet alleen uit aannemers in de woningbouw, maar ook uit hallenbouwers en montagebedrijven. Ze kiezen volgens Voskuil onder meer voor PBB vanwege de hoogwaardige afwerking en flexibiliteit. “Als je op korte termijn een paar wanden nodig hebt om verder te kunnen met de bouw, kunnen we dat hier bijna altijd nog regelen. En met eigen technisch tekenaars is maatwerk ook geen enkel probleem”, zegt Voskuil.
Volledige keten in eigen beheer
Een ander groot voordeel van PBB is dat het de volledige keten in eigen beheer heeft. PBB is namelijk nauw verbonden met Vink Holding en de daaraan gelieerde werkmaatschappijen zoals Vink Beton en Transportbedrijf Vink. Grind en andere grondstoffen komen aan in de eigen haven in Wageningen, waarna het met eigen materieel naar de fabriek in Barneveld wordt gebracht. Ook het transport van de prefab betonelementen naar bouwplaatsen door heel Nederland gebeurt met de eigen transportvloot van Vink, die onder meer uit semi-diepladers en stenentrailers bestaat. “Hierdoor zijn we niet afhankelijk van de planning van derden, waardoor we beloftes altijd kunnen nakomen”, aldus Voskuil.
De vorige betonfabriek van PBB stond in Lelystad. Met de opening van een nieuwe, moderne fabriek in Barneveld verdubbelde de productiecapaciteit. Daarmee speelt PBB in op een transitie in de bouwsector. Die industrialiseert langzaam maar zeker en daardoor neemt de vraag naar prefabbouwelementen toe.
Bouwtijd verder verkorten
Die transitie is geen overbodige luxe. Nederland kent namelijk een groot woningtekort. Door woningen modulair te gaan bouwen, kan de bouwtijd sterk verkort worden. Kost het nu nog zo'n honderd dagen om op conventionele wijze een huis te bouwen, wanneer je dat proces verplaatst naar een fabriek en standaardiseert gaat dat fors sneller.
Dat komt onder meer omdat het werk in een fabriek niet gevoelig is voor weersomstandigheden en de materiaalleveringen beter gepland kunnen worden.
Hierdoor ligt het werk minder vaak stil. Onderzoekers van ABN Amro becijferden vorig jaar dat hierdoor de arbeidsproductiviteit in de woningbouwproductie met 40 procent zou kunnen stijgen, naar 81.500 woningen per jaar.
Maar niet alleen de bouwsnelheid is een belangrijke reden waarom steeds meer bouwers inzetten op een prefabstrategie. Ook de stijgende bouwkosten en het groeiend tekort aan vakmensen in de bouw worden gezien als belangrijke redenen om het bouwproces te industrialiseren. Met als ultiem doel: woningen die volledig in de fabriek voorbereid worden en op de bouwplaats alleen nog maar als een legopakketje in elkaar gezet hoeven te worden
“Zover is het nog niet, maar met onze prefabelementen kunnen aannemers nu al het traditionele bouwproces versnellen. En uiteindelijk kunnen onze betonelementen natuurlijk straks ook uitstekend toegepast worden bij het maken van die legopakketjes”, zegt Voskuil. “Met deze moderne fabriek zijn we dus klaar voor de toekomst en kunnen we blijven groeien.”
Circulair product, circulaire fabriek
Beton is wereldwijd het meest gebruikte bouwmateriaal. Dat komt omdat het lang mee gaat, nagenoeg geen onderhoud nodig heeft en uitstekend hergebruikt kan worden. “Onze prefab betonelementen gaan langer dan honderd jaar mee en zijn daarna voor zo'n 90 procent recyclebaar, bijvoorbeeld als fundatiemateriaal voor wegen en vloeren”, vertelt bedrijfsleider Ronnie Voskuil van PBB. Maar niet alleen de prefab betonelementen hebben een circulair tintje. Dat geldt ook voor de fabriek zelf. In het gebouw zijn namelijk stalen balken en een tussenvloer verwerkt uit een gesloopte parkeergarage.