BARNEVELD - Het Barneveldse bankwezen heeft hij de rug toegekeerd. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Ook als de bank niet meewerkt, is er nog altijd kapitaal te krijgen, zo betoogt Ies Bos. De crowd heeft geld zat.

Ies Bos is een bekend gezicht in het lokale financiële domein. Als directeur van de Barneveldse Bondsspaarbank, VSB-bank en Fortis Bank gaf hij jarenlang leiding. Totdat hij in 2014 de bankwereld vaarwel zei en voor zichzelf begon. Met Bos Business Consultancy biedt hij financiële ondersteuning aan MKB-bedrijven. ,,Waar ik steeds vaker tegenaan liep in de afgelopen jaren is dat het voor bedrijven steeds moeilijker wordt om de bank mee te krijgen. Met name voor het midden- en kleinbedrijf. Ik weet uit ervaring dat het vooral een kwestie is van veranderde focus en regelgeving. Crowdfinance, ook wel crowdfunding genoemd, kan dan een mooi alternatief of een mooie aanvulling op een bancaire lening zijn.”

Vraag en aanbod

Crowdfunding is hip. Een project wordt aangeboden op een (internet)platform en vervolgens kan iedereen investeren in het project. Vele kleine beetjes maken zo samen één groot bedrag. Crowdfinance krijgt de afgelopen jaren steeds meer bekendheid. Maar hoe vertaal je dat naar je eigen onderneming? ,,Er zijn platformen die zich specifiek richten op het midden- en kleinbedrijf”, vertelt Bos. ,,Collin Crowdfund is daar één van. Voor hen begeleid ik mkb’ers in de regio Veluwe/Vallei in het hele proces. Op de website komen enkel leningaanvragen van bestaande ondernemingen te staan die een groeiambitie hebben. Dat is een bewuste keuze, want bij starters kunnen we niets zeggen over de rentabiliteit van een onderneming. Elke aanvraag bij ons wordt behandeld en begeleid door een crowdfundcoach zoals ik, en vervolgens beoordeeld door een groenlichtcommissie.”

Door aanvragen vooraf te beoordelen, weten aanvrager en investeerder of de lening binnen de vooraf bepaalde periode terugbetaald kan worden. Bos: ,,Die investeerdersgroep bestaat veelal uit (oud-)ondernemers en vermogende particulieren die meer rendement willen halen op hun kapitaal. Wordt het benodigde bedrag binnen de looptijd opgehaald, dan kan de aanvrager aan de slag. Ook dan blijf ik als coach contact houden, bijvoorbeeld over mogelijke samenwerkingen met andere bedrijven uit de regio of over investeringen. Die advisering is een stukje meerwaarde.”

Ondernemerschap

Bos ziet zijn werk voor het crowdfundplatform als een logisch vervolg van zijn carrière. ,,Als directeur van de voormalige VSB Bank heb ik jarenlang zelfstandig gedraaid. Na de fusie met Fortis en later ABN AMRO werd ik onderdeel van een grote organisatie waarin alles gestandaardiseerd was. Ik miste het ondernemerschap in mijn werk. De bedrijfsfinanciering en het begeleiden van ondernemers in dat proces heb ik echter altijd heel leuk werk gevonden. Dat heb ik nu weer terug en het is heerlijk. Collin Crowdfund is de enige partij die met coaches werkt. Als crowdfundcoach ben je een radertje in het wiel van het succes van de ondernemer. Dat je iemand verder kunt helpen, dat maakt dit werk zo mooi.”

bosbusinessconsultancy.nl
collincrowdfund.nl

Wat is crowdfunding?

Investeren via crowdfunding kan op verschillende manieren plaatsvinden. De vier meest voorkomende zijn: donatie, sponsoring, vreemd vermogen (de investeerder leent een som geld uit tegen rente) en eigen vermogen (de investeerder neemt een aandeel in het kapitaal van de ondernemer). Meestal gebeurt dit via een online platform, waarop de aanvraag voor een bepaalde periode in de etalage wordt gezet. Bij veel sites gaat de investering alleen door als er binnen de inschrijfperiode voor (minimaal) 100 procent aan kapitaal wordt toegezegd. In 2014 werd op Kickstarter, wereldwijd het bekendste platform, door 3,3 miljoen mensen een half miljard dollar geïnvesteerd in ruim 22.000 projecten. Het meest bijzondere verhaal van afgelopen jaar is dat van een Amerikaan die een tientje nodig had om aardappelsalade te maken. Het liep, op een positieve manier weliswaar, volledig uit de hand. Binnen een week haalde de man 40.000 dollar op. Ook in Nederland groeit de crowdfundwereld hard. In 2014 ging er circa 63 miljoen euro in om, waarvan het grootste gedeelte bedrijfsfinancieringen. Voor 2015 wordt een verdubbeling van dit bedrag voorzien.

(bron: Collin Crowdfund/Wikipedia)