Loop over straat, bezoek een supermarkt of kijk in de tuin van je buren. Grote kans dat je voorwerpen ziet waarin staal verwerkt is. Misschien wel afkomstig van de groothandel van VAN RAAK STAAL, het van oorsprong Brabantse familiebedrijf dat op Harselaar een geschikte locatie vond voor hun zevende vestiging.

Sinds de verhuizing begin dit jaar ligt er zo’n 500 ton aan stalen kokers, buizen, profielen en platen opgeslagen in het magazijn aan de Nijverheidsweg. En dat is nog maar het begin, vertelt vestigingsmanager Niels Hardeman. Want Barneveld telt tientallen metaalbewerkers, lasbedrijven, interieurmakers en andere ondernemingen die de weg naar VAN RAAK STAAL  allang weten te vinden. Voor reparatie en onderhoud van machines, profielen voor stalen deuren, of stellingen in een kantoor of fabriek. Voorheen werden zij bediend vanuit de vestiging Duiven, maar daar barstte de groothandel al jarenlang aan alle kanten uit haar voegen.

Koekjesfabriek en hekkenfabrikant
Het succes achter de groei van het familiebedrijf dat in 1968 in Tilburg het levenslicht zag? “Persoonlijk contact”, zegt Hardeman beslist. “Met al onze klanten. Van groot tot klein. Van een paar bestellingen op jaarbasis van een kleine dorpssmid en een order van de technische dienst van een koekjesfabriek tot een bestelling van een paar honderd ton staal van een fabrikant van hekwerken. Door met onze klanten in gesprek te zijn, leren we de ondernemer achter de order kennen. Hierdoor weten we wat ze nodig hebben en kunnen we daar onze voorraad op afstemmen. Efficiënt én persoonlijk. Dat zit in het dna van dit bedrijf.”

StaalExpress
Net als de zes andere vestigingen werkt VAN RAAK STAAL in Barneveld met een StaalExpress: een service waarmee kleinere bestellingen snel bij de klant worden bezorgd. Hier is steeds meer behoefte aan, aldus Hardeman, want de hoeveelheid voorraad bij klanten neemt af. “Vroeger hadden veel ondernemers heel lang dezelfde klanten, waarvoor ze jarenlang dezelfde dingen maakten. Daardoor hadden ze continu grote voorraden nodig. Dat is veranderd de laatste jaren. Ze hebben niet meer de garantie dat wat ze bestellen, ook gebruikt gaat worden. De voorraad laten ze daarom liever aan ons over. Dat vraagt om flexibiliteit en snelheid. Daar hebben we op door moeten pakken. Het komt steeds vaker voor dat klanten plotsteling materiaal tekortkomen. Neem een stalendeurenproducent die zich verzaagt, maar de betreffende deur wel diezelfde avond nog bij de coater moet aanleveren. Dan wordt er gebeld: kunnen jullie ons helpen? Als ze het niet kunnen komen halen, pakken we het profiel uit het rek, leggen hem in de auto en lossen het probleem op voor die klant.”


Alle vrachtwagens en de Staalexpress van VAN RAAK STAAL zijn voorzien van een loskraan. “Onze eigen chauffeurs kunnen hiermee zonder hulp mee lossen, wat onze klanten enorm veel gemak en tijdswinst op levert. En wat ook mooi is: de chauffeurs kennen onze klanten bij naam en weten in veel gevallen zelfs waar de sleutel ligt, zodat ze het even netjes binnen kunnen leggen. Een chauffeur van onze vestiging in Duiven is een mooi voorbeeld hiervan. Als hij zijn vrachtwagen laadt, weet hij al welk materiaal voor welke klant is, en trekt hij, wanneer hij iets afwijkends vermoedt, bij de betreffende afdeling aan de bel om een foutieve levering te voorkomen. Meestal heeft hij gelijk. Geweldig is dat.”

Flexibel staalmagazijn
Een andere belangrijke reden voor de groei van VAN RAAK STAAL? “We zijn een leverancier waar je alles kunt kopen. Heb je meerdere materiaalsoorten nodig, dan kan je ook bij ons terecht. Neem een klant die materiaal nodig heeft voor een aanbouw. Denk aan een balkje voor een draagmuur en materiaal voor twee deuren. Maar hij moet ook nog een wijnrekje maken voor een horecaklant. Dat materiaal kan hij in één keer bij ons bestellen en als één pakket komen halen of laten bezorgen. Sinds de verhuizing is het zeker voor klanten in de regio Barneveld nóg makkelijker en sneller om staal geleverd te krijgen; een extern flexibel magazijn, zo zou je VAN RAAK STAAL wel kunnen noemen.”

Uitdagingen zijn er ook
De prijs van staal is momenteel stabiel, maar deze is wel gestegen ten opzichte van twee jaar geleden en zal ook niet meer terugkeren naar het het oude niveau, verwacht Hardeman. “Dat heeft natuurlijk te maken met de verhoogde energieprijzen in combinatie met inflatie. De stikstofcrisis komt er nog bovenop. Er zijn zat grote staalbedrijven die dolgraag zouden gaan bouwen, maar niet weten of er vergunningen komen. Dat gaat uiteindelijk ook z’n effect hebben. Gelukkig heeft de VAN RAAK GROEP een divers klantenbestand en daarmee een gespreid risico op de gevolgen van dit soort crises.”

Nuchtere mentaliteit
Inmiddels maakt Hardeman in Barneveld en omgeving dagelijks kennis met potentiële nieuwe klanten. Als geboren en getogen Woudenberger is hij vertrouwd met de nuchtere no-nonsens mentaliteit van deze omgeving, merkt hij. “Ik voel me thuis bij de vaak persoonlijke manier van ondernemen die Barneveldse bedrijven zo eigen is. Net als bij de langdurige relaties die ze vaak onderhouden. Bij VAN RAAK STAAL zie je dezelfde eigenschappen. Ook voor ons zijn langdurige partnerschappen belangrijk. Een voorbeeld? Tijdens corona en later door de oorlog in Oekraïne zijn er lastige tijden geweest in deze branche. Er onstonden paniekreacties in de markt, waardoor er gehamsterd werd. We hadden onze voorraden voor het viervoudige kunnen verkopen aan bedrijven die ons daarvoor nooit wisten te vinden. Maar we zijn juist voor onze klanten blijven staan. Goed met hen in overleg gebleven, zodat ze zoveel mogelijk dóór konden. En zo werken we nog steeds. We kijken altijd naar wat op de lange termijn het beste is voor een gezonde samenwerking en voor de continuïteit van onze klanten.”

www.vanraakstaal.nl