Met Toppa en Online Leadbox helpt Gerrit Hopster (40) bedrijven om nieuwe klanten en collega’s te vinden. Hij richt zich daarbij bewust op wat kleinere mkb-bedrijven: zakelijke underdogs zonder torenhoge budgetten, eigen recruiters of marketingafdelingen. En dat heeft alles te maken met zijn persoonlijke verhaal.

Waar kom je vandaan?
Ik ben opgegroeid in buurtschap Diermen, tussen Putten en Nijkerk, waar mensen al jaren wonen en elkaar goed kennen. Wij kwamen uit de Randstad. Mijn ouders leefden hier hun droom: buitenaf wonen op een boerderijtje. Maar we hoorden er niet echt bij. Mijn vader was een wetenschapper, kwam uit een calvinistisch gezin. Mijn moeder was kunstenares en lerares. Ze was creatiever, vrijer en impulsiever. We waren anders, dachten anders. Daar is mijn zwak ontstaan voor underdogs. Omdat ik zelf heb ervaren hoe het is om niet van nature ergens bij te horen. De twee kanten van mijn ouders zie ik in mezelf terug. Aan de ene kant ben ik die calvinist die keihard werkt, die ervan geniet om aan een bedrijf te bouwen. Aan de andere kant heb ik ook die drang naar vrijheid en rust in mijn kop. Die rust vind ik aan het water. Ik zet mijn camper vaak neer aan het Randmeer. Ga ik een boekje lezen, met de hond spelen. Het is goed om de tijd af en toe te vertragen.

Hoe zouden mensen jou omschrijven?
Als een rasoptimist, denk ik. Ik heb mijn portie narigheid wel gehad in het leven, juist daardoor zie ik het leven als een cadeautje. Elke dag is een kans om er iets van te maken en zo leef ik ook. Ik zie echt ook wel uitdagingen of problemen, maar ik kan ze goed relativeren.

Hopster begon zijn loopbaan als fotograaf bij een reclamebureau. Later ging hij als managementtrainee aan de slag bij Wegener, het huidige DPG Media. Daar zette hij met andere 'jonge honden' de online sales afdeling op, zijn eerste stappen in de wereld van online marketing.

Beschrijf die periode eens.
Wij bedachten: wat als bedrijven zelf contact met ons opnemen? Waarna wij ze koppelen aan de accountmanagers. We spraken honderden ondernemers om in kaart te brengen wat ze nodig hadden. En leerden wat er nodig was om ze met online advertenties te verleiden. Daar is de basis gelegd voor Online Leadbox.

Waarom besloot je om ondernemer te worden?
Ik heb altijd wel die drang naar autonomie gehad. Om niet afhankelijk te zijn van anderen, mijn eigen keuzes te maken. Toen Wegener in 2014 de keuze maakte om zich weer te focussen op de kranten, besloot ik de sprong te wagen. Ik was nog jong, had geen verplichtingen en de timing was perfect. We zaten midden in de economische crisis, dus veel bedrijven waren op zoek naar klanten.

Online Leadbox werft potentiële klanten voor bedrijven. Dat doet de Nijkerkse onderneming door via online advertenties en socialmediacampagnes leads te verzamelen. Online Leadbox maakt daarbij gebruik van big data en inzichten uit de gedragspyschologie. Vier jaar later richtten Hopster en zijn compagnon Freddy Bouw Toppa op, dat met dezelfde aanpak nieuwe medewerkers zoekt.

Wat onderscheidt jullie in de markt?
Wat wij belangrijk vinden is dat er ook een kwalitatieve match is. Of je nu collega’s of klanten zoekt, je hebt niets aan kandidaten of leads die niet bij jouw cultuur of dienstverlening passen. Daarom werken we in onze campagnes met de DISC-persoonlijkheidstypen, die onder meer iets zeggen over hoe mensen informatie opnemen, beslissingen nemen en waar ze hun aandacht op richten.

Een tweede punt dat belangrijk voor ons is, is dat we bedrijven fundamenteel versterken en ondernemers helpen om zelf weer de handen aan het stuur te krijgen als het gaat om sales of recruitment. Als we eenmaal een wervingsblauwdruk voor een vacature hebben, kan je volgend jaar met een druk op de knop een extra collega werven of drie mensen voor dezelfde functie zoeken zonder dat je kosten ook drie keer zo hoog worden. We maken het dus schaalbaar voor je. Alle campagnes doen we trouwens in naam van jouw bedrijf, waardoor ze ook bijdragen aan je bekendheid.

Wat is de belangrijkste les die je als ondernemer hebt geleerd?
Je komt verder als je in gesprekken vooral vragen stelt. Toppa is bijvoorbeeld geboren doordat we met een klant om tafel zaten die ons zei: luister, ik heb nu wel even genoeg werk. Maar kan je me ook aan collega’s helpen? Het is dus beter om te luisteren dan om zelf te praten.

www.onlineleadbox.nl
www.toppa.nl