In maart van dit jaar brak voor Martijn van Ommen een nieuwe fase aan. Na een intensieve sollicitatieprocedure ging hij in het bedrijf van zijn vader aan de slag als assistent-bedrijfsleider van Vakantiepark Ackersate. Het doel? Aantreden als directeur na het aftreden van zijn vader. Hij verdeelt zijn werkweek vooralsnog over het snelgroeiende vakantiepark in Voorthuizen en zijn baan bij de ambulancedienst.

Waren er geen andere familieleden die belangstelling hadden voor deze job?
Alle directe neven en nichten binnen de familie hebben de kans gekregen te solliciteren. Uiteindelijk hebben alleen ik en een neef gereageerd. We hebben intensieve gesprekken gehad met een extern adviesbureau en met het bestuur. Echt een pittige sollicitatieprocedure, waar mijn vader overigens niet bij betrokken is geweest. Uiteindelijk kwam ik als meest geschikte kandidaat uit de bus.

Je kent het bedrijf al van binnen en buiten.
Mijn vader is 38 jaar geleden begonnen en we hebben altijd op het terrein gewoond. Ik ben dus geboren en getogen op Ackersate en ben altijd betrokken geweest bij alles wat hier gebeurt. Van nature trek ik naar het werk buiten, lekker fysiek bezig zijn en met mijn handen werken. Maar straks als mede-directeur moet ik natuurlijk breder kijken.

Wat is jouw huidige rol binnen het bedrijf?
Tot 1 februari volgend jaar werk ik 50 procent bij Ackersate en de andere helft van de week bij de ambulancedienst. Daarna ga ik hier met mijn gezin wonen en fulltime aan de slag. In de afgelopen maanden heb ik mijn tijd gestoken in een nadere kennismaking met alle facetten binnen het bedrijf. Ik kijk mee op de receptie, het restaurant, het buitenterrein, de administratie en ga zo maar door. Want tegen de tijd dat mijn vader weggaat en ik de zaak overneem, moet ik overal kaas van hebben gegeten.

Hoe ga je dat aanpakken?
Ik vind het leuk om met een helikopterview overal boven te staan en koers te bepalen voor de lange termijn. Wat gaan we uitbreiden de komende tijd? Wat is er toe aan vervanging? Mijn vader heeft de afgelopen jaren veel dynamiek en groei weten te creëren op Ackersate. Dat vind ik heel knap van hem. Het terrein is in twee jaar tijd, mede door aankoop van de naastgelegen buurtcamping De Jachthoorn, uitgebreid van 15 naar zo’n 23 hectare. Op het nieuwe gedeelte zijn chalets gebouwd en er is een nieuw buitenbad bij gekomen. Mede dankzij het mooie weer hadden we het afgelopen seizoen een topbezetting; er zaten dagen bij met meer dan 100 aankomsten op een dag. Dat is keihard werken, lol hebben met elkaar én een goed resultaat boeken. Dingen gedaan krijgen, dat is eigenlijk waar ik het meeste energie van krijg.

Ga je dingen anders aanpakken dan je vader?
Iemand zei laatst tegen me: de ene grijze man vervangt de andere. Dat is voor een groot deel waar. Er zal de komende jaren echt niet veel veranderen. Natuurlijk lopen onze leeftijden en karakters uiteen, en daarmee ook de manier waarop we tegen bepaalde zaken aankijken en hoe we reageren op onze omgeving. Mijn vader is directer en zakelijker dan ik, maar dat komt ook door de jarenlange ervaring die hij op de werkvloer heeft opgedaan. Door mijn leeftijd ben ik meer van deze tijd. Ik heb visie voor innovatie, voor dingen die dit bedrijf helpen om efficiënter te functioneren. We krijgen binnenkort bijvoorbeeld een nieuw boekingssysteem waarmee alles wordt geautomatiseerd. Van het online reserveren van een chalet tot het tijdstip waarop de schoonmaakster een huisje in kan. Een super grote uitdaging om dit te implementeren in alle werkzaamheden en om iedereen daarbij te betrekken. Een enorme financiële investering. En een voorbeeld van een keuze waar mijn vader helemaal achter staat maar inhoudelijk niet meer bij aanhaakt.

Lig je weleens wakker van je groeiende verantwoordelijkheden?
Ik ervaar geen druk, als je dat bedoelt. Het is wel zo dat ik regelmatig vroeg wakker word en ga nadenken. Vervolgens kom ik niet meer in slaap. Dan ga ik er vroeg uit en heb ik een lekker lange dag. Het scheelt ook dat we een fantastisch team hebben waar we veel aan kunnen overlaten. Samen kunnen we het huidige niveau nog hoger tillen, want het is zaak om aantrekkelijk te blijven. Want de eisen die vakantiegangers anno 2018 stellen zijn hoog. Natuurlijk kijk ik daarbij ook breder dan alleen ons eigen bedrijf. De Veluwe is nog altijd een populaire bestemming, maar concurreren met de kust blijft een uitdaging. Mijn vader is altijd betrokken geweest bij overleggen om de Veluwe nog beter op de kaart te zetten en daar wil ik me in de toekomst ook voor inzetten.

Hoe zorg je dat je in zo’n uitdijend bedrijf overal grip op houdt?
Ik hoef het gelukkig niet alleen te doen. We hebben 15 fulltimers in dienst, in de zomer zijn we zelfs met 50 mensen om de boel draaiende te houden. Elke afdeling heeft zijn eigen leidinggevende en dat loopt goed. Het is ook nuttig om te kijken wat er elders in Nederland gebeurt in deze branche. Laatst zijn mijn vader en ik bij een groot vakantiepark gaan kijken. Dan doe je ook weer ideeën op.

Hoe ziet het komende jaar er voor jou uit?
We hebben in totaal twee jaar proeftijd uitgetrokken om te ontdekken of deze functie helemaal bij mij past. Vanaf maart volgend jaar gaan we als gezin hier wonen en ga ik fulltime aan de bak. Het is natuurlijk afwachten hoe we dit als gezin gaan ervaren. Het is best een hele stap, ook voor mijn vrouw en onze vier kinderen, om op een vakantiepark te gaan wonen. Maar ik heb er vertrouwen in dat dat goed gaat komen. Het leuke van mijn huidige rol is dat ik eigenlijk boventallig ben. Ik kan overal meekijken en betrokken zijn. En langzaamaan mijn eigen stempel drukken op de gang van zaken binnen Ackersate. Kenmerkend daaraan? Ik denk de persoonlijke touch in mijn contact met mensen. Een luisterend oor zijn. En dat weer omzetten in een nog betere dienstverlening. De lat hoger leggen, daar gaan we hier voor.