BARNEVELD - De Valk haalt zelden de spotlights. Toch is het één na grootste bedrijventerrein van de gemeente Barneveld uiterst geliefd bij ondernemers. Ook vind je er de winnaars van de coronacrisis.

Denk je aan bedrijventerreinen in de gemeente Barneveld? Dan gaat het al snel over bijvoorbeeld Harselaar, Puurveen of De Briellaerd. De Valk - gelegen aan de oostkant van Barneveld - is een terrein dat er qua aandacht vaak wat bekaaid afkomt.

Maakbedrijven
Ten onrechte als het aan bedrijfsmakelaar Paul van de Koot van Midden Nederland Bedrijfsmakelaars ligt. “Met een oppervlakte van 19 hectare is het een groot terrein, met een flinke bedrijvigheid in de wat lichtere milieucategorieën. Denk bijvoorbeeld aan keukenbedrijven, badkamerzaken en meubelbedrijven, maar ook installateurs en metaalbedrijven, autobedrijven en schadeherstellers.”

Het zijn juist die ‘makers’ die de coronacrisis relatief goed door komen of juist groeien. Ook in andere opzichten is De Valk gewoon een heel succesvol bedrijventerrein te noemen. Zo is de leegstand er zeer laag, de werkgelegenheid er relatief hoog en zijn er met bijvoorbeeld Vink, Van Manen WTC, Top Deuren, Van Iwaarden, P-Services, Coffee@Work en de BDU diverse grote regionale of zelfs landelijke spelers gevestigd.

Doorstroomterrein
Ook hebben veel toonaangevende Barneveldse ondernemingen hun roots op het terrein liggen. Van Reenen Transport, Van Delen Telecom, VEVR, Hazeleger Kaas? Ze zaten ooit op De Valk. “In die zin zou je het ook kunnen typeren als een doorstroomterrein”, zegt Paul van de Koot. “Je vindt hier ook wat kleinere units en bedrijfspanden voor zzp’ers en startende bedrijven. Een deel daarvan groeit na verloop van tijd elders verder.”

De Valk is inmiddels enkele decennia oud. Toch heeft het bedrijfsonroerend goed nog altijd een grote aantrekkingskracht op ondernemers. “Als er een pand te koop of te huur komt, is dat in no time weer ingevuld. Dat komt door meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van volumineuze detailhandel, wat interessant is voor woongerelateerde bedrijven. Maar ook aan de ligging dichtbij het centrum en de aanwezigheid van kavels met bedrijfswoningen of de mogelijkheid om zo’n woning te realiseren. Dat zie je tegenwoordig niet veel meer en daar is toch nog wel belangstelling voor.”

Ook de bereikbaarheid is volgens Van de Koot prima. De stations Barneveld-Zuid en Barneveld-Centrum liggen op loopafstand, met de auto ben je zo op de A1 of de A30. “Als straks de oostelijke rondweg om Barneveld gerealiseerd wordt neemt dat alleen maar toe. Het zou wel een goede zaak zijn als het terrein een keer gerevitaliseerd wordt, waarbij onder meer aandacht wordt besteed aan de infrastructuur en parkeervoorzieningen. Verder zie je dat vastgoedeigenaren en ondernemers langzamerhand het initiatief nemen om panden te vernieuwen en te verduurzamen, met oog op de naderende energietransitie.”

Daarmee staat het terrein misschien wel aan het begin van een tweede jeugd. Midden Nederland Bedrijfsmakelaars begeleidt regelmatig transacties op het bedrijventerrein. Zo was het betrokken bij de verhuizing van vakgarage Verheul, P-Services en onlangs van Van Dam ComputerService naar de Voltastraat.

www.mnm.nl/bog-overzicht