Wie Reena Bissumbhar op straat tegenkomt, herkent in haar niet direct een advocaat. “Ik ben niet lang, niet wit en geen man”, grapt ze zelf. Het is niet voor niets dat het enige strijd gekost heeft om te worden wat ze nu is: familie-advocaat, strafpleiter én kantoorhouder van een bloeiende en groeiende praktijk in Barneveld. Tegelijkertijd is ze ook een bevlogen moeder van twee jonge kinderen en het zou maar zo kunnen dat die combi de sleutel is voor haar succes.

Reena groeide op in Rotterdam-Zuid, waar ze samen met haar twee zussen liefdevol werd opgevoed door haar Hindoestaanse ouders. “Maar als je Hindoestanen kent, weet je ook dat ze erg ambitieus zijn voor hun kinderen”, vertelt ze in haar kantoor aan de Marconistraat in Barneveld. “Het zit gewoon een beetje in die cultuur. Ik moest arts, advocaat of ingenieur worden. Ik weet nog als de dag van gisteren dat mijn basisschooljuf mij mavoadvies gaf tijdens een gesprekje met mij en mijn ouders. Mijn vader was heel resoluut. Reena gaat naar het vwo, gaf hij direct te kennen. En zo is het gegaan.”

Nerd met bril en beugel
Op de middelbare school was ze de ‘nerd met bril en beugel’ die graag met de neus in de boeken zat. “Er was een periode dat ik gepest werd. Al met al niet heel positief voor je zelfvertrouwen. En het tekent ook wel een beetje mijn leven; ik heb vaak het gevoel gehad dat ik moest vechten voor wat ik waard was. Dingen gingen bij mij nooit vanzelf. Dat begon al met dat advies van de basisschool. Maar ook tijdens mijn rechtenstudie moest ik opboksen tegen de gevestigde orde. Ook toen ik vijftien jaar geleden met goede cijfers afstudeerde was het hard werken om erdoorheen te komen. De arbeidsmarkt was in die periode ook niet heel makkelijk, ik denk dat ik wel twintig keer gesolliciteerd heb in anderhalf jaar tijd. Tijdens een studiereis met leeftijdsgenoten vroeg ik me oprecht af hoe het kon dat zij er wel tussen konden komen. Terwijl ze echt niet beter waren dan ik.”

Dat dingen niet vanzelf zijn gegaan, legde mede een basis voor haar carrière als advocaat. Op een positieve manier. “Dit soort ervaringen zijn natuurlijk helemaal niet leuk, maar ze maken je wel sterker. Het heeft eraan bijgedragen dat ik voor de specialisatie strafrecht heb gekozen. Mensen staan er niet altijd bij stil dat een verdachte van een misdrijf er alleen voorstaat. Verdiend of onverdiend; je bent de underdog. Voor je staat het Openbaar Ministerie dat jouw zaak tot op de boden uitgeplozen heeft om je voor de rechter te krijgen. Je moet wel van goeden huize komen om jezelf goed te kunnen verdedigen. Die rol neem ik graag op me. Ik heb een vechtersmentaliteit. Als ik mijn toga aan heb dan ga ik er voor. In het echte leven ben ik best wel correct en netjes en ga ik niet snel een conflict aan. Maar in de rechtszaal kan ik best de bitch zijn als dat nodig is. Dat moet soms ook. Je doet het voor iemand anders en niet voor jezelf.”

Combinatie
Reena combineert haar skills als strafpleiter met een specialisatie in het familierecht. In de Barneveldse praktijk passeren jaarlijks meer dan honderd zaken waarbij ouders met elkaar de strijd aanbinden over taakverdeling, financiën en omgangsregelingen. Reena: “De specialisatie familierecht past bij me. Zeker sinds ik moeder ben geworden realiseer ik me hoe belangrijk het is dat beide ouders er voor de kinderen zijn. Dat hebben ze nodig. Een vader als opvoeder is even belangrijk als een moeder. Met name in dit soort zaken zie je dat dit nog wel eens vergeten wordt. Kijk, iemand kan wel een slechte partner zijn geweest, maar hij of zij is nog wél de vader of moeder van je kinderen en partnerschap is echt wat anders dan ouderschap. Ik vind dat ik daarin als advocaat een belangrijke rol heb. Mensen zitten vaak zo vol in het rouwproces dat bij een scheiding hoort. Dan vinden ze het belangrijk dat er iemand is die echt meedenkt. En ik ben dan geen ja-knikker. Ze krijgen van mij te horen hoe ik erover denk.”

Rotterdamse
Het zijn onder meer deze skills die Reena Bissumbhar het aanzien hebben gegeven als een advocaat die weet waar ze het over heeft. Dat ze als echte Rotterdamse ooit een praktijk zou krijgen in Barneveld is een wonderlijke speling van het lot. “Ik kwam mijn Jeroen tegen op een feestvakantie in Brazilië. Blijkt het een echte Barnevelder te zijn. En omdat het niet logisch was om vanuit Rotterdam  naar Barneveld op en neer te reizen, zijn we in 2012 gaan samenwonen in Barneveld.” Uiteraard blijft het niet zonder gevolgen als je vanuit een anonieme stad verhuist naar een dorp als Barneveld. “Ik heb inmiddels zoveel echtscheidingen laten inschrijven op het gemeentehuis dat ze me daar allemaal kennen. En natuurlijk ben ik ook wel iemand die hier sneller opvalt dan een ander.”


Na tien jaar voelt Reena zich als een vis in het water in het Barneveldse. Dat veel van haar cliënten een kerkelijke achtergrond hebben, werkt daarin eigenlijk alleen maar als een voordeel. “Misschien op een andere manier, maar ik ben zelf ook een gelovig mens. Spiritualiteit speelt een belangrijke rol in mijn leven, dus ik begrijp mensen die gelovig zijn ook. Geloof geeft mij rust. Juist ook bij moeilijke zaken. Familiekwesties waarbij ouders alles in de strijd gooien, kinderen die hun vaders niet mogen zien, ruzies, onrecht, heftige emoties… Het zijn zaken die je persoonlijk raken. En in een enkel geval neem je dat soort zaken ook mee naar huis. Toen we recent het Divali Lichtjesfeest vierden heb ik deze lichtjes ook meegenomen naar kantoor. We vieren dan dat het licht de duisternis overwint en de kennis de onwetendheid. Ook met moeilijke zaken geeft mij dat de hoop en het geloof dat het goed komt.”

Verplaatsen
“Scheiden is in een kerkelijke omgeving vaak iets waar je je voor schaamt. Misschien vul ik het in, maar mensen voelen zich juist prettig bij me. Ik accepteer het gevoel en heb geen oordeel. Ik denk dat het heel goed  mogelijk is om én gelovig te zijn én de keuze te maken om te scheiden. Mensen het gevoel geven dat ze oké zijn ook al moeten zij die keuze maken. Dat helpt om het vertrouwen te krijgen dat je nodig hebt om een zaak tot een goed einde te brengen.”

Recent vierde Reena Bissumbhar het tienjarig jubileum van haar praktijk in Barneveld. “Ik heb van ver moeten komen. Letterlijk en figuurlijk vanwege mijn levenspad. Maar als ik kijk naar wat ik nu heb, ben ik heel dankbaar. Ik zie dat alles op zijn pootjes terechtgekomen is. Ik heb een fijn gezin, een leuke man, gezonde kinderen en een mooie praktijk. Niet zo lang geleden is Gysan van de Beek als advocaat toegetreden. Daarbij hebben we een fijne juridisch medewerker in Demi van der Lee. Ik merk aan alles hoe ik ervan geniet om hen te zien groeien in hun rol. Samen strijden we voor onze cliënten en ja, daar mogen we trots op zijn. We zijn advocaat geworden om mensen uit de brand te helpen. Dat is en blijft een dankbare taak.”

www.advocatenkantoor-bissumbhar.nl