Heb je grote ambities, maar geen kapitaal om je dromen waar te maken? Of juist wat vermogen dat je beter wilt laten renderen? Grote kans dat je dan vroeg of laat gaat nadenken over informeel investeren. Vijf tips!

Weet waar je in investeert
Onder invloed van technologische ontwikkelingen groeit het aantal start-ups en scale-ups met innovatieve, hoogcomplexe producten en diensten. Besef dat in snelontwikkelende markten maar weinig zekerheden zijn. Een oude investeringswijsheid die wat mij betreft nog altijd uiterst relevant is: stop er pas een euro in als je begrijpt waar het over gaat.

Match op managementniveau
Als je investeert, ga je een commitment aan voor meerdere jaren en wil je waarschijnlijk ook inhoudelijk meedenken. Dan is het belangrijk dat er een fit is in visie en karakter tussen jou als investeerder en de ondernemer die je kapitaal verstrekt.

Afspraken op papier
Maak vooraf afspraken: wat wil je bereiken en wie gaat wat doen? Zeker als je met meerdere investeerders participeert, is het cruciaal dat je op één lijn zit. De meeste conflicten rond informele investeringen ontstaan doordat verwachtingen uiteenlopen.

Denk na over zeggenschap
Bij wie ligt straks de beslissingsbevoegdheid? En is dat een interne afspraak of formaliseer je dat via de Kamer van Koophandel? Dat zijn belangrijke aandachtspunten. Bij grote investeringen wordt vaak in een aandeelhoudersovereenkomst vastgelegd dat ook een minderheidsaandeelhouder grote investeringen kan tegenhouden. 

Strategie als succes uitblijft
Zorg dat je vooraf hebt nagedacht wat je doet als je niet direct de verwachte resultaten bereikt. Stort je dan opnieuw bij? En hoe zit het met exits? Besef als ondernemer dat zo’n extra storting kan leiden tot verwatering van het aandelenkapitaal, waardoor je minder profiteert van je eigen succes.

Laat je adviseren
Als specialist in fusies, overnames, zakelijke bemiddeling en mediation denk ik graag met je mee over informele investeringen. Ik kan bijvoorbeeld voor je beoordelen of er een zakelijke en persoonlijke match is en de participatievoorwaarden voor je analyseren en daarin jouw belangen borgen, of je nu investeerder bent of juist kapitaal zoekt.

Ad Jonker is als registeraccountant gespecialiseerd in fusies en overnames.

www.fuziesenruzies.nl
www.jonkerfieret.nl