Misschien bent u één van de ondernemers die zegt; de onderneming is mijn pensioen. De opbrengst van de verkoop van de onderneming is bestemd voor de oude dag. De vraag is echter of de onderneming voldoende zal opbrengen. Verder is het zinvol om stil te staan bij zakelijke risico's die een bedreiging kunnen vormen voor de onderneming.

In dit kader kan het verstandig zijn om ook buiten de onderneming vermogen op te bouwen in de vorm van sparen, effecten of onroerend goed. Bij het opstellen van een financiële planning kan een inschatting worden gemaakt van het benodigde kapitaal voor inkomensvoorzieningen op pensioendatum.

Pensioen ondernemer en Dga
Stel, het gemiddelde inkomen van een ondernemer bedraagt globaal € 50.000 bruto per jaar. Een goed pensioen bedraagt 70% van genoemd inkomen, zijnde een pensioen van € 35.000 bruto per jaar. De AOW uitkering bedraagt globaal € 13.000 bruto per jaar ( gehuwd ). Als u verder geen pensioen hebt opgebouwd, wordt uw inkomen € 22.000 bruto per jaar lager op pensioendatum. De belastingwet biedt de mogelijkheid om door middel van uitstel van belasting een oudedagsvoorziening op te bouwen. Een voorbeeld daarvan is de lijfrentepremieaftrek (banksparen). Door deze faciliteit te benutten treedt er een verschuiving op van huidig belastbaar inkomen naar de periode na pensionering.

Pensioen opbouwen middels banksparen
De inleg van banksparen is aftrekbaar, binnen de grenzen van de jaarruimte en reserveringsruimte. Als u bijvoorbeeld € 5.000 inlegt, dan bedraagt het belastingvoordeel € 1.850 bij een belastingtarief van 37%. Als uw inkomen meer dan € 75.000 bedraagt, dan is de aftrek zelfs 49,50% ! Over de toekomstige uitkeringen is belasting verschuldigd op pensioendatum. Echter met dit verschil dat de belastingdruk dan fors lager is. Als uw bruto pensioeninkomen onder de € 38.000 ( 1e schijf ) blijft, is de belastingdruk globaal 24,5%. Een ander voordeel is dat bij vermogensopbouw in box 3 jaarlijks geheven wordt over het (forfaitaire) rendement. Bij banksparen rendeert een bruto bedrag in de opbouwperiode feitelijk belastingvrij.

Advies
Denk goed na over uw pensioen, en ga er niet standaard van uit dat de zaak voldoende pensioen oplevert. Wij berekenen uw pensioentekort en belastingvoordelen via onze tool. Het is interessant om de eerste schijf van het belastingtarief vol te maken met uw pensioeninkomen.

Harm Bleijenberg, Relatiemanager Visser & Visser Barneveld

www.visser-visser.nl