De Beste Economische Ambtenaar van Nederland. Jan Wessels – adviseur strategie en economie van de gemeente Barneveld – is er nóg van onder de indruk. Zijn nominatie was al een hele verrassing, maar om ook te worden uitgeroepen tot de Beste Economische Ambtenaar… dat had hij nooit kunnen bedenken.

“Terwijl ik”, vertelt hij op zijn werkkamer in het gemeentehuis van Barneveld, “gewoon iedere dag probeer mijn werk zo goed mogelijk te doen. Altijd met de bedoeling om dingen voor ondernemers mogelijk te maken. Waar kunnen we als gemeente helpen? Hoe kunnen we ondernemers faciliteren en wat hebben ondernemers nodig om te kunnen ondernemen? Dat zijn de vragen die ik, samen met de collega’s van Economische Zaken en het Ondernemersloket Barneveld, probeer te beantwoorden”.

Hoe word je de Beste Economische Ambtenaar?
“Je wordt voor deze prijs voorgedragen. Dat gaat overigens eerst helemaal buiten je om. Ik wist er helemaal niets van. Toen de Stichting Clok mij belde om te zeggen dat ik was genomineerd, kon ik mijn oren niet geloven. Het is natuurlijk erg leuk om te horen dat anderen – waaronder ook ondernemers in Barneveld – je hebben voorgedragen voor deze bijzondere prijs. Dat waardeer ík dan weer”, lacht hij. Tijdens de dag waarop zou worden bekendgemaakt wie de Beste Economische Ambtenaar van Nederland zou worden, moest Jan zich tegenover een jury presenteren en kreeg hij een aantal vragen voorgelegd. “En toen werd het natuurlijk spannend. Maar als je je naam hoort, dan is dat natuurlijk erg leuk.”

Waarom ben jíj de Beste Economische Ambtenaar geworden?
“Laat ik zeggen dat ik echt vind dat we het economische beleid van de gemeente Barneveld als team en samen met de portefeuillehouder, wethouder Gerard van den Hengel, het college en de gemeenteraad vorm geven. En met de organisatie, want ook als team Economische Zaken heb je te maken met de hele gemeentelijke organisatie. Van het sociaal domein aan de ene kant tot en met ruimtelijke ontwikkeling en communicatie aan de andere kant. Zonder zo’n bestuurlijke, politieke en ambtelijke omgeving lukt het eenvoudig niet. Daarnaast werken we graag en van harte samen met ondernemers en ondernemersverenigingen, met sleutelfiguren uit de economische wereld van Barneveld. Een goede verstandhouding, tijdige en eerlijke communicatie en het gevoel uit te stralen dat je als gemeente dingen mógelijk wilt maken… dat zijn volgens mij belangrijke ingrediënten voor het succes.”

Jan Wessels is inmiddels weer overgegaan tot de orde van de dag. “Eén dag feest, maar de volgende dag weer de handen uit de mouwen. Om, samen met anderen, te werken aan een economisch sterk Barneveld. Voor onze ondernemers natuurlijk, maar uiteindelijk voor ons allemaal. Voor een samenleving die groeit en bloeit. En dan is het fijn om te weten daarin een radertje te mogen zijn.”

www.ondernemersloketbarneveld.nl