Het gemiddelde bedrijventerrein in Nederland is behoorlijk grijs, met veel asfalt en beton. Janse & Berkhof Tuinen wil daar verandering in brengen. Het Barneveldse hoveniersbedrijf is partner van NL Greenlabel en ziet de belangstelling van ondernemers voor groene, duurzame buitenruimtes toenemen. 

“Wist je dat medewerkers harder gaan werken in een groene omgeving? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de productiviteit tot 15% toeneemt als je planten in en om je bedrijf aanbrengt. Werknemers die een groene werkplek hebben zijn bovendien meer tevreden en minder vaak ziek.”

Aan het woord is Jan Berkhof, mede-eigenaar van Janse & Berkhof Tuinen. Als hovenier was hij zelf al jarenlang overtuigd: werken in een groene omgeving doet iets met je. Sinds ruim een jaar kan hij dat gevoel ook onderbouwen met feiten en cijfers. “We zijn in 2018 een partnerschap aangegaan met NL Greenlabel. Dat is een waardevolle stap geweest. Het heeft ons heel veel extra kennis opgeleverd over het aanleggen van gezonde en duurzame tuinen waarin mens en natuur in balans zijn. Dat passen we steeds vaker toe.”

Zo is het Barneveldse bedrijf op dit moment bezig in Nijkerk, waar het betegelde schoolplein van het Aeres verandert in een natuurlijke, groene schooltuin. Dichter bij huis werkte Janse & Berkhof Tuinen mee aan de uitbreiding van Ackersate in Voorthuizen. Op het nieuwe gedeelte van de camping zijn onder meer gebiedseigen bloemen, kruiden en grassen ingezaaid, waardoor het terrein straks aantrekkelijker is voor vlinders en insecten.
Over Janse & Berkhof Tuinen

Janse & Berkhof Tuinen ontstond in 2016 toen Dirk-Jan Janse uit Barneveld en Jan Berkhof uit Kootwijkerbroek hun krachten bundelden. Beiden hadden op dat moment al tien jaar een eigen hoveniersbedrijf. Sinds 2019 is het hoveniersbedrijf gevestigd op De Briellaerd. Er werken zeven hoveniers bij het bedrijf, dat tuinen ontwerpt, realiseert en onderhoudt voor particulieren, bedrijven en scholen. “De wensen van de klant zijn natuurlijk altijd het uitgangspunt, maar we streven er wel altijd naar om een tuin zo natuurlijk en groen mogelijk te maken. Veel mensen denken dat ze daardoor veel meer tijd kwijt zijn met onderhoud, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Dat leggen we graag uit. Ook voor ondernemers is dat vaak een eyeopener, waardoor ze toch besluiten om tegels te vervangen voor meer beplanting. Het is ook een visitekaartje hè. Als je een mooie tuin voor je kantoor hebt, geeft dat gasten toch een betere eerste indruk dan een parkeerplaats vol tegels.”

Goed voor de natuur
Wie kiest voor een groene tuin rond zijn bedrijfspand, helpt bovendien de natuur een handje. “De biodiversiteit in Nederland neemt steeds verder af. Als we zo doorgaan, zien onze kleinkinderen misschien geen vlinders meer vliegen. Dat besef dringt gelukkig steeds meer door.” Ook met het oog op de verandering van ons klimaat is het slim om meer groen aan te leggen op bedrijventerreinen. “We krijgen steeds hetere zomers en zwaardere regenbuien. Groen heeft een verkoelend effect en voorkomt wateroverlast.”
Mede daarom stelt de overheid ook subsidies beschikbaar voor bedrijven die investeren in groen rondom hun pand. Dat levert je een belastingvoordeel tot 36 procent op, weet Jan Berkhof. Ook zijn er subsidieregelingen voor bijvoorbeeld het afkoppelen van hemelwater. “Eind vorig jaar organiseerden we een informatieavond voor ondernemers. Dan merk je dat er voor zulke soort thema's steeds meer belangstelling is onder ondernemers.”

janseberkhoftuinen.nl