BARNEVELD - Met het verduurzamen van je bedrijf valt veel geld te verdienen. Rabobank Gelderse Vallei, de gemeente Barneveld en de stichting Energieke Regio slaan de handen ineen om ondernemers daarbij te helpen. 

Met het verduurzamen van je bedrijf valt veel geld te verdienen. Rabobank Gelderse Vallei, de gemeente Barneveld en de stichting Energieke Regio slaan de handen ineen om ondernemers daarbij te helpen. De Energieke Regio-aanpak is één van de sporen waarlangs verduurzaming van bedrijven in Barneveld wordt gestimuleerd.

In eerste instantie zoeken de initiatiefnemers 10 tot 15 bedrijven die aan de slag willen met energiebesparing of het opwekken van duurzame energie om zo een vliegwiel te creëren. Daarbij krijgen ze advies en begeleiding van onafhankelijke adviseurs, die bijvoorbeeld investeringsopties voor ze doorrekenen of kunnen helpen bij het opstellen van een programma van eisen.

“Veel ondernemers zijn zich inmiddels bewust van het belang om duurzame maatregelen te nemen, maar tegelijkertijd zijn er zoveel andere zaken die de aandacht vragen. Bovendien hebben ze vaak nog veel vragen. Klopt het wat ik denk? Doe ik er goed aan om op het advies van de installateur af te gaan die mij ook een installatie wil verkopen? Zie ik geen kansen en subsidiemogelijkheden over het hoofd?”, somt Menno van Luijn op.

Als regioregisseur van Stichting Energieke Regio en energieregisseur voor ondernemers in de gemeente Barneveld komt hij veel over de vloer bij bedrijven. Daar is nog veel winst te behalen. Ja, ondernemers hebben de ledlampen en zonnepanelen wel ontdekt. “Maar dat is pas het begin. Isolatie, afstelling van installatie, gedrag van medewerkers; als je het echt goed aanpakt ga je pas écht rendement maken. En vergeet ook niet het effect op de waardeontwikkeling van vastgoed, wat voor veel ondernemers hun pensioen is.”
De samenwerking van de energieregisseur met ondernemersverenigingen en de Rabobank moet uiteindelijk uitgroeien tot een lokale, duurzame community waarin bedrijven ook steeds meer samen optrekken. Want waarom zou je bijvoorbeeld de aankoop van zonnepanelen niet samen aanbesteden? Of je bedrijventerrein collectief energieneutraal maken? “De gemeente Barneveld speelt daarbij een faciliterende en informerende rol en biedt met de energieregisseur één aanspreekpunt voor bedrijven”, vertelt Marlies Knol, beleidsmedewerker duurzame ontwikkeling.

De Rabobank brengt haar kennis, tools, netwerk en middelen in. “Als bank vinden we het belangrijk om bij te dragen aan de leefbaarheid in deze regio”, motiveert Rob den Hollander, manager Grootzakelijk bij Rabobank Gelderse Vallei. “Een tweede belangrijke reden is dat we ervan overtuigd zijn dat duurzame keuzes cruciaal zijn om zakelijk succesvol te blijven. Consumenten worden kritischer, de samenleving verandert. Als je daar niet op inspeelt, kan het zo zijn dat je als bedrijf over vijf of tien jaar je bestaansrecht kwijt bent.”
Duurzaamheid is daarom standaard onderdeel van de strategische gesprekken die Rabobank voert met ondernemers. Ook met initiatieven als de Circular Economy Challenge, rentekortingen op duurzame investeringen, GreenHome, en leaseconstructies voor zonnepanelen stimuleert de bank bedrijven om te verduurzamen. Rabobank Gelderse Vallei heeft daarnaast een tool waarmee vastgoedondernemers inzicht krijgen in de terugverdientijd van verduurzamingsmaatregelen.

www.rabobank.nl