De NIS2 komt eraan en dat betekent dat ook veel Barneveldse bedrijven aan de slag moeten met de beveiliging van hun netwerk- en informatiesystemen. Wat daarbij vaak vergeten wordt: het belang van fysieke toegangscontrole en beveiliging.

Zo kwam ik laatst in een fabriekshal, waar de patchkast gewoon tussen de machines stond. Plug een kabeltje in de switch en als het netwerk niet goed beveiligd is heb je toegang tot alle bedrijfsgeheimen. En in veel kantoren is de serverruimte gewoon open, of slechts afgesloten met een slot dat je binnen een paar seconden openbreekt.

NIS2 geldt voor grote groep bedrijven
De nieuwe Europese cybersecuritywet NIS2 verplicht vitale bedrijven in de logistiek , foodproducenten, overheidsdiensten, en ICT-dienstverleners om een ‘risicobeoordeling’ te maken en ‘passende maatregelen’ te nemen om hun netwerk en bedrijfsdata te beschermen.

Denk ook aan fysieke maatregelen
Zorg dat je daarbij óók denkt aan fysieke maatregelen. Servers en patchkasten horen in een goed afgesloten ruimte, en je moet weten wie er naar binnen is geweest. Omdat het om de ruggengraat van je bedrijf gaat, wil je in die ruimte alleen mensen hebben die er ook daadwerkelijk iets te zoeken hebben.

Toegangscontrole op orde
Dat doe je met een toegangscontrolesysteem. Kies daarbij voor een systeem met twee ‘beveiligingslagen’ zoals een tag in combinatie met een code. Zo zit je nog steeds ‘safe’ als een geautoriseerde medewerker zijn sleutelbos kwijtraakt of laat rondslingeren.

1 integraal systeem voor beveiliging
Als systeemintegrator combineren we toegangscontrole bij onze klanten regelmatig met oplossingen voor inbraakbeveiliging en camerabeveiliging. Ook helpen we je om bezoekers aan jouw pand of terrein digitaal te registreren, op een manier die AVG-proof is. We integreren die oplossingen voor je in één systeem. Efficiënt én makkelijk te beheren.

Benieuwd hoe dat werkt? Ik laat het je graag een keer zien. Ook als je niet NIS2-plichtig bent natuurlijk…

Rijk de Jong is adviseur beveiliging bij Leertouwer. Je kunt hem bereiken via 085 – 48 301 63 of rijkdejong@leertouwer.nl.

www.leertouwer.nl