KOOTWIJKERBROEK – Achter de brandschone vitrine bij Slagerij ten Wolde ligt een gevarieerd assortiment vers vlees. Een groot deel daarvan is eigenhandig klaargemaakt door slager Daniël van den Berg, die samen met zijn vrouw Carola twee jaar geleden de winkel aan de Essenerweg overnam.

De slagerij toont aan de buitenkant weliswaar nog hetzelfde als in voorgaande jaren, maar binnen is er in de afgelopen tijd het nodige veranderd, vertelt Daniël. Te beginnen bij het assortiment, dat met de komst van de nieuwe eigenaren stapsgewijs werd uitgebreid en vernieuwd.

Worstenmakerij
Als zoon uit een slagersfamilie doet Daniël niets liever dan tijd doorbrengen in de beenderij en worstenmakerij achter de winkel, waar hij samen met een medewerker eigenhandig rookworst, grillworst, hammen en nog veel meer verse vleesproducten bereidt. “Dat kost natuurlijk een hoop tijd,” vertelt hij, “maar het betekent ook een grote stap in de kwaliteitsverbetering. Ook al hebben we veel recepten hetzelfde gelaten, langzaamaan hebben we onze klanten weten mee te nemen in nieuwe vleesproducten.”Een hele omschakeling voor henzelf en voor sommige van hun klanten, vertelt Carola. “We hebben daarom de veranderingen stapsgewijs ingevoerd. Bijvoorbeeld de Muiderslotjes, een ingesneden biefstuk gevuld met een mengsel van roomkaas en kruidenboter. Dat was even wennen, maar inmiddels is het een hardloper. Of de carpacciosalade. Inmiddels zijn we van een assortiment van dertig productsoorten in de begintijd doorgegroeid naar zo'n zestig nu. Dus de klant heeft flink meer keuze.”

Overname
Ervaring deed Daniël op in Elst, waar hij na de slagersvakschool jarenlang werkte in de zaak van zijn broer. Carola werkte voorheen jarenlang als zaterdaghulp bij Slagerij ten Wolde, waar ze vervolgens full time medewerker werd. “Peter, de vorige eigenaar, had geen opvolger en vroeg of wij belangstelling hadden. Best een hele stap, met de nodige financiële consequenties. Maar stapsgewijs durfden we het wel aan. In de zomer van 2023 is de slagerij helemaal van ons en gaan we rustig eens kijken wat de mogelijkheden zijn voor verbouwing en wellicht een nieuwe naam. Vooralsnog zijn we blij met de stappen die we gemaakt hebben en heb ik het als jongen uit Elst samen met Carola prima naar mijn zin hier in Kootwijkerbroek.”