BARNEVELD - Rabobank Gelderse Vallei heeft een nieuwe directeur Bedrijven. Het gaat om Jos Eringfeld. Hij volgt Mariska de Kleijne op, die directievoorzitter van Rabobank Vallei & Rijn is geworden. 

Eringfeld komt over van Rabobank Zuid-West Drenthe. Hij werkt al sinds 1993 voor de Rabobank. Eerst als accountmanager, later als manager, commercieel directeur en directeur Bedrijven. De basis voor die lange carrière in de bankensector werd al op jonge leeftijd gelegd. Eringfelds ouders runden een melkveehouderij in de Achterhoek en lieten hun zonen al vroeg meedenken over het bedrijf. “Als er een accountant, leverancier of bankier langskwam, zaten wij ook aan tafel. Na afloop vroeg mijn vader dan: wat vind je ervan, wat zou jij doen en waarom? Ik leerde dus al vroeg om te denken als een ondernemer en de consequenties van keuzes in te schatten.”

Het was tijdens één van die gesprekken dat Eringfeld besloot: ik wil later bankier worden. “Ik zag van dichtbij hoe je met financiering en goede ondersteuning van een bank je dromen en ambities kunt waarmaken. Het leek me prachtig om ooit aan de andere kant van de tafel te zitten.”

Verbinder
Dat lukte dus. De nieuwe Rabobank-directeur ziet veel overeenkomsten tussen de Gelderse Vallei en zijn voormalige werkgebied in Zuid-West Drenthe. “Beide gebieden hebben een flinke agrarische sector. Ik heb veel zin om de samenwerking rond het thema food te versterken. Verder zie ik net als in Drenthe een behoorlijke maakindustrie en een concentratie van logistieke bedrijven. Wat me verder opvalt is de sterke gemeenschapszin en het feit dat dorpen en bedrijventerreinen er spic en span bijliggen. Dat zegt wat over de mentaliteit hier."|

Mensen die met hem samenwerkten, typeren Eringfeld als een 'verbinder' en 'optimist'. Iemand met een 'hoge gunfactor' die anderen weet te 'enthousiasmeren' en te 'inspireren'. “Samenwerken met en ontwikkelen van mensen en bedrijven loopt als een rode draad door mijn carrière”, reageert Eringfeld. "Als iemand een idee heeft, denk ik al snel: ik ken iemand die je kan helpen. Ik houd ervan om ontmoetingen te organiseren. Dat wil ik hier ook volop gaan doen. Verder geniet ik ervan om medewerkers te helpen in hun ontwikkeling. Om te bouwen aan teams waarin mensen geïnspireerd en intrinsiek gemotiveerd zijn.”

Economische impuls
Wat hij meeneemt vanuit Drenthe? “Ik heb daar de MKB Business Versneller ontwikkeld; een programma waarin een groep ondernemers samen nadenkt over de volgende stap voor hun bedrijf. Ze zetten die stap ook daadwerkelijk. Dat geeft een economische impuls en stimuleert de werkgelegenheid. Zo'n programma zou ik hier ook graag opzetten”, vertelt Eringfeld.

Verder kijkt hij ernaar uit om samen te werken met lokale ondernemers. Kunnen die bij Rabobank nog terecht voor financiering? “Jazeker, als je een goed plan en dito track record hebt absoluut. Het kan zelfs al binnen één dag geregeld zijn. Maar ik zeg er wel bij: we gaan dat als gevolg van nieuwe Europese regels wel steeds vaker samen met anderen doen. Een deel bancair en een deel risicokapitaal via bijvoorbeeld een crowdfundingsplatform. Zo hebben we tegenwoordig Rabo & Co, waarmee we vermogende particuliere investeerders verbinden aan plannen van lokale ondernemers.”