BARNEVELD – Indrukwekkende verhalen en creatieve ontsnappingspogingen stonden centraal tijdens het bedrijfsbezoek van de JOS aan de Bijlmerbajes in Amsterdam. 

Op donderdag 16 mei verzamelden veertig leden van de JOS zich op parkeerterrein De Vetkamp voor een bezoek aan de bajes. Een bus bracht hen naar Amsterdam, waar een oud-cipier van de gevangenis al bij de ingang stond te wachten. In drie groepen werden de JOS-leden rondgeleid en kregen zij een uniek kijkje in het leven dat zich achter de dikke gevangenismuren heeft afgespeeld.

“Erg indrukwekkend”, vertelt Anna-Marie Gelderblom-Soeterboek namens het bestuur van de JOS. “De cipiers die ons een rondleiding gaven hebben meer dan dertig jaar in de gevangenis gewerkt. Voor hen is het geven van rondleidingen ook een manier om hun – soms heftige – verleden te verwerken. Maar ook een ex-gedetineerde kwam aan het woord. Zo vertelde hij dat hij als jonge ondernemer het hoofd nauwelijks boven water kon houden en uit wanhoop probeerde om drugs over de grens te smokkelen. Hij werd gepakt en veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf. Hoewel hij zichzelf nooit als crimineel heeft beschouwd, leeft hij nu met de consequenties van de keuze die hij toen maakte. Een aangrijpend verhaal dat op ons als jonge ondernemers veel indruk heeft gemaakt.”

In tegenstelling tot de traditionele bedrijfsbezoeken van de JOS was het uitje naar de Bijlmerbajes er één van een andere categorie. Een bewuste keuze van het bestuur, vertelt Anna-Marie. “We proberen zo veel mogelijk te variëren tussen formele en ontspannen bijeenkomsten. Het bezoek aan de Bijlmerbajes is een voorbeeld van een event waarbij we op informele wijze een gezamenlijke activiteit ondernemen. Ook vanwege de toestroom van nieuwe leden. Dit soort activiteiten bieden namelijk een uitgelezen kans om elkaar op persoonlijk vlak beter te leren kennen.”

josbarneveld.nl