'Ketenregeling niet zomaar te omzeilen'
BARNEVELD - Pas op voor constructies om de ketenregeling te omzeilen. Werkgevers lopen grote risico’s als ze ontsnappingsclausules inbouwen om toch onder vaste contracten uit te komen. Daarvoor waarschuwt Van Veen Advocaten.
,,Wat je bijvoorbeeld ziet is dat bedrijven, die niet willen dat een werknemer na enkele contracten voor bepaalde tijd een vast contract krijgt, dan naast de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ook een vaststellingsovereenkomst afsluiten met een werknemer. Daarin staat dat de arbeidsovereenkomst na verloop van een bepaalde tijd alsnog met wederzijds goedvinden eindigt”, vertelt Chris Tijman van Van Veen Advocaten.
In januari bepaalde de Hoge Raad dat zo’n constructie niet door de ‘juridische beugel’ kan. ,,De rechter stelt dat afwijking van dwingend recht met een vaststellingsovereenkomst niet kan als er nog geen onzekerheid of geschil is. Je kunt dus niet zo’n constructie toepassen voor iemand die al drie keer een tijdelijk contract heeft gehad. In zo’n situatie is er geen onzekerheid of geschil. Je weet namelijk al dat de werknemer recht heeft op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wanneer hij of zij blijft doorwerken.”
Wil je als werkgever na een derde overeenkomst voor bepaalde tijd of na 36 maanden (m.i.v. 1 juli 2015 geldt een maximale duur van 24 maanden) geen vast contract geven? ,,Dan is het verstandig om gewoon afscheid te nemen van een werknemer”, adviseert Tijman. ,,We informeren werkgevers graag over de ketenregeling en de mogelijke problemen die deze regeling met zich mee kan brengen.”