Deze zomer werd Nederland opgeschrikt door twee grote cyberaanvallen. U weet nog wel: de aanvallen die de haven van Rotterdam deels platlegden. Schoot de vraag of dat ook uw bedrijf kon overkomen even door u hoofd? 

Dan bent u niet de enige ondernemer die daarmee bezig is. Sterker nog, we krijgen de laatste tijd veel vragen over cyberveiligheid. Dat biedt me de kans om uit te leggen waarom Linux op dit vlak mijlenver voorligt op Windows.

Onveilige architectuur
De architectuur van Windows – het fundament - is simpelweg niet veilig. Als je op zo’n onveilig fundament verder bouwt, blijf je bezig met patches en security updates. Dat is dweilen met de kraan open. Cybercriminelen weten dat. Windows is hun favoriete doelwit.
En ja, ook jij als mkb’er ben interessant. Want klantgegevens zijn online geld waard of kunnen gebruikt worden voor identiteitsdiefstal. Bovendien is het razend interessant om mee te kijken als u digitaal vanaf kantoor uw bankzaken regelt of creditcardgegevens intikt.

Virusscanner onder vuur
Maar zegt u misschien: ik heb mijn Windows-pc’s goed beschermd met firewalls, antivirussoftware en rootkitverwijderaars. Mooi! Maar wist je dat cybercriminelen zich steeds vaker juist op deze beschermingsprogramma’s richten? Neem de virusscanner. Die heeft onbeperkte systeemtoegang en kan elk bestandstype lezen en openen. Kaap je de scanner, dan heb je vrij spel...


Gelukkig is er een veilig alternatief: Linux. Linux heeft wél een veilige architectuur en dat merk je. Met Linux kun je geen slachtoffer worden van malware, spyware of zogenoemde drive-by-infecties die je oploopt door op een verkeerd linkje te klikken.

Digitaal fort met Linux
Je hebt met Linux dan ook geen antivirusprogramma, firewall of rootkitverwijderaar nodig. Een virus of rootkit kan zich in Linux namelijk niet installeren. De programma’s die je installeert op een Linux-desktop, komen bovendien uit de beveiligde eigen pakketbronnen van Linux. Alleen als je zelf programma’s vanuit andere pakketbronnen installeert, loop je risico. 100 % veiligheid bestaat niet. Niet in het leven in het algemeen, en ook niet in de digitale wereld. Je gezond verstand gebruiken blijft noodzakelijk, maar als je overstapt naar Linux is jouw bedrijf in één klap een bijna onneembaar digitaal fort.

Frank de Haan is directeur en oprichter van Baruch ICT, de Linux-specialist uit Terschuur. Je kunt hem bereiken op frank.de.haan@baruch-ict.nl.

www.baruch-ict.nl