Al sinds mijn jeugd ben ik geboeid door verkiezingen, met name die van de Tweede Kamer. En dan niet zozeer de politieke campagnes of felle debatten. Nee, het gaat mij vooral om de verkiezingsuitslag.  

 

Elke keer weer geniet ik van de spanning en de emoties als de uitslagen in de loop van de avond tergend langzaam binnendruppelen. Hoe bravoure kan verworden tot een grafstemming en stille hoop kan omslaan in grote euforie. Mooie televisie!
En toen werd het woensdagavond, 15 maart 2017. Na het journaal van acht uur voelde ik al iets aankomen. Om negen uur zou de uitslag van de exitpoll bekend worden gemaakt. Ik verwachtte een ‘Maurice-de-Hond-achtige’ prognose, maar het werd er één van een totaal ander kaliber. Nog voor alle stemlokalen gesloten werden en überhaupt het tellen van de stembiljetten was begonnen, werd klokslag negen uur de uitslag bekend gemaakt. Die de volgende ochtend op een enkele zetel na inderdaad accuraat bleek te zijn. Weg spanning!

 

Voor de nieuw te vormen regering wordt het ‘kiezen of delen’. Dit spreekwoord komt overigens voort uit een Germaanse beslissingsvorm. De kern is dat wanneer twee partijen iets moeten verdelen – erfenis, landgoed of buit – de ene partij het goed mag verdelen, waarna de andere partij als eerste haar deel mag kiezen. Hierdoor is de verdelende partij genoodzaakt zich in te leven in de kiezende partij. Lijkt me een mooi uitgangspunt tijdens de formatiegesprekken.

 

Daar zou ik het volgende nog aan toe willen voegen, namelijk kiezen én delen. Dat is waar het in een democratie om hoort te draaien: de vrijheid om te kiezen en om invloed uit te oefenen zodat de maatschappij goed kan functioneren. Al met al een grote uitdaging voor het nieuwe parlement en een grote verantwoordelijk van ons allemaal.

 

Mocht u na het lezen van deze column denken dat ik politieke ambities heb, dan kan ik u geruststellen. Als salarisadviseur bij Schuiteman Accountants & Adviseurs beperk ik me tot het delen van kennis en ervaring op het gebied van arbeidszaken. Met de voortdurende verandering in het politieke, economische en maatschappelijke landschap kan ik daar prima mijn ei in kwijt. Of, zoals het spreekwoord naar goed Veluws gebruik luidt: het is niet verkeerd om eieren voor je geld te kiezen.

 

Bert van Dijk is salarisadviseur bij Schuiteman Accountants & Adviseurs

schuiteman.com