Voor alle lezers die uitgeleerd zijn in hun leven: jullie kunnen doorbladeren naar het volgende stuk. Wat hieronder staat is verre van interessant voor jullie. Deze column is voor wie uit zijn comfortzone durft te stappen.

Het is voorjaar, dus kom uit je winterslaap, ga naar buiten en verleg je grenzen! Want als er één moment is om gewoontes te veranderen en jezelf wat te leren, dan is het wel als de zon meer schijnt en de dagen langer worden. Je hebt vaak meer energie en voelt je fitter dan tijdens die donkere dagen van de winter. Simpelweg is het voorjaar dus hét moment om je grenzen te ontdekken en te verleggen.

“Sorry? Maar waarom zou ik?”, denk je misschien. “Die grenzen liggen daar prima. Wat zeg ik? Ze liggen er al jaren, en grenzen zijn er om bewaakt te worden! Geen dénken aan dat ik een stuk van mijn territorium afsta. Voor je het weet wordt er aan gemorreld en heb ik gedoe aan mijn hoofd.”
Ja, dat kan inderdaad gebeuren, dat je gedoe krijgt. Iets leren of iets doen wat onbekend terrein is, zorgt voor teleurstellingen en mislukkingen. ‘Worst-case-scenario’ komt daar ook nog zelftwijfel bij. In de opvoedkunde wordt het ook wel vallen-en-opstaan genoemd.

Maar wat nou als je altijd maar binnen de veilige grenzen van het bekende blijft bewegen? Vanuit mijn beroep als coach vind ik het zonde om te zien dat sommige mensen zich niet willen of durven ontwikkelen. Terwijl in ieder mens zo veel potentie aanwezig is! Boor het aan, waardeer je kwaliteiten en leer het inzetten. Want juist door je buiten de grenzen van het bekende te begeven, creëer je wow-momenten en kan je figuurlijke bergen verzetten.

Hoe je erachter komt waar je grenzen liggen? Maak eens drie kolommen op papier. De linkerkolom vul je met taken die je saai en uiterst gemakkelijk vindt om te doen. De middelste is wat je leuk vindt en de laatste kolom vul je met zaken die je uitstelt, omdat je er weerstand bij voelt. Over welke drempel moet je stappen om de opdracht te volbrengen? De kans dat daar wat achter schuilt, is groot. En juist daarom is het interessant om het wél te gaan doen. Want op het moment dat je beseft dat het gelukt is, geeft het zó veel energie en zelfvertrouwen. Intens veel meer dan wanneer je binnen de veilige grenzen van het bekende was gebleven. Ga ervoor deze lente! Ik help je graag.

Hilde Brouwer is sparringpartner en inspiratiecoach in Barneveld. Meer informatie over Summit Coaching en de werkwijze is te vinden op de website summitcoaching.nl.