BARNEVELD – Het duurde meer dan 25 jaar voordat Harselaar-Zuid van de grond kwam, inmiddels is de eerste fase van Barnevelds nieuwste industrieterrein nagenoeg vol. En dat ging dan weer veel sneller dan verwacht.

“Kijk”, wijst bedrijfsmakelaar Gerben Hartkamp. “Die kavels zijn recent verkocht. Hier aan de Transportweg is nog grond vrij, maar daar wordt al wel serieus naar gekeken. En daar aan de Koningsbergenweg ligt nog een kavel waar een belegger een huurpand op maat wil realiseren. Verder zijn er nog een aantal huurunits beschikbaar in bedrijfsverzamelgebouwen. Dat is het wel zo'n beetje”.

Om hem heen wordt druk gebouwd aan de laatste bedrijfspanden op Harselaar-Zuid. Over niet al te lange tijd is het terrein definitief vol en dat is in een razend tempo gegaan. “De prognose was dat het ongeveer vijf jaar zou duren voordat alle kavels verkocht waren. Daar is uiteindelijk maar twee jaar over gedaan”, zegt Hartkamp.

Schaarste stuwt verkoop
De snelle verkoop van de eerste fase van Harselaar-Zuid kent grofweg drie redenen. De eerste is dat veel Barnevelders al heel lang wachtten op industriegrond in de hogere milieucategorieën. In feite waren ze al lange tijd uit hun jasje gegroeid, maar konden ze nergens heen. Met het beschikbaar komen van Harselaar-Zuid sloegen zij hun slag en centraliseerden ze hun bedrijfsprocessen, die tot dan toe verspreid waren over meerdere kleine hallen en loodsen.

De tweede factor is de beperkte beschikbaarheid van industriegrond in de regio. Kon je voorheen als Barnevelds bedrijf nog uitwijken naar bijvoorbeeld Ede, Amersfoort of Nijkerk, nu is ook daar de ruimte op. Daar komt de lage rente nog bij op, waardoor het kopen van een bedrijfspand ondanks de relatief hoge grondprijzen op Harselaar-Zuid én de gestegen bouwkosten toch gezien wordt als een aantrekkelijke investering. “En sowieso kopen Barneveldse ondernemers liever dan dat ze huren”,  weet Hartkamp.

Groot is het nieuwe normaal
Harselaar-Zuid is het terrein waar groot het nieuwe normaal is. Transporteurs als Van Reenen of groothandels als Eleonora zetten er reusachtige panden neer. Daardoor lijken de bedrijfsverzamelgebouwen verderop misschien klein, maar schijn bedriegt. Met een vloeroppervlak van 200 tot 300 m2 zijn ze fors groter dan vergelijkbare units op bijvoorbeeld De Briellaerd.

“In die units zit wel wat verloop en dat is goed voor de lokale economie”, zegt Hartkamp. “Dat biedt bijvoorbeeld kleine timmer- of bouwbedrijven de kans om verder te groeien. Sowieso heeft Harselaar-Zuid de lokale economie een impuls gegeven. Doordat bedrijven hier weer kunnen uitbreiden, is de werkgelegenheid gegroeid. Ondertussen zijn de plekken die bedrijven hebben achtergelaten op bijvoorbeeld Harselaar-Oost al weer gevuld. En in de slipstream van deze ontwikkelingen zie je ook bijvoorbeeld bloei ontstaan bij signing-, schoonmaak- en transportbedrijven.”

De enige zorg die Hartkamp heeft? Dat het door de stikstofproblematiek nog wel even kan duren voordat fase 1b van Harselaar-Zuid in de verkoop kan. Planvormingsdeadlines zijn nu al een aantal keer naar achter geschoven. “Je ziet nu al dat Barneveldse bedrijven om zich heen kijken, dit keer ook naar regio's als Apeldoorn en Deventer. Het vertrek van een bedrijf als De Beer is daar het eerste signaal van.”

www.mnm.nl/bog-overzicht