Corné van Delen staat bekend als een joviale, zelfverzekerde en succesvolle telecom-ondernemer. Maar wie gaat er schuil achter deze zakenman? ,,Faalangst en stress zijn altijd mijn grootste uitdagingen geweest. Maar ik heb besloten me niet meer bezig te houden met wat anderen van me vinden.’’

Nee hoor, Corné van Delen is allesbehalve zenuwachtig als hij plaatsneemt aan de tafel in de prachtige woonkeuken in de smaakvol ingerichte woning. Jezelf blootgeven voor een gesprek over wie je nu echt bent is weliswaar geen dagelijkse kost, maar ,,ik heb geen geheimen dus kom maar op.’’ Terwijl hij bruine labrador Denzel (‘echt mijn maatje’) via de tuindeur naar buiten dirigeert, steekt hij openhartig van wal.

Een gesprek over de persoon Corné van Delen begint in zijn jeugd. ,,Dat is toch waar je gevormd bent. En eerlijk gezegd zag mijn omgeving niet direct veel kwaliteiten in mij. Ik kom uit een ondernemersgezin maar wat ík in de toekomst zou gaan doen, leek niet zo belangrijk. Hierdoor heb ik me eigenlijk altijd een buitenbeentje gevoeld. Neemt uiteraard niet weg dat ik een liefdevolle opvoeding heb gehad. Maar het heeft mijn zelfvertrouwen geen goed gedaan. Tot op de dag van vandaag is dat iets waar ik tegen aan ’t vechten ben. Daar komt tegelijkertijd mijn grote bewijsdrang vandaan. Laten zien dat ik het wél kan. En dat is mooi. Dat er kracht uit tevoorschijn komt. Ik heb me ook voorgenomen om me niet meer bezig te houden met wat anderen van me vinden. Daar word je een stuk gelukkiger van.’’ 

Wanneer steekt stress de kop op?

Onlangs nog had ik zo’n moment. We stonden op het punt te gaan zeilen met ondernemersvereniging de JOS. Tot bleek dat één van onze klanten met een groot probleem zat. Natuurlijk kunnen mijn collega’s het prima zonder mij. Toch heb ik het zeilen afgezegd. Je bent er dan toch niet met je kop bij. Op zo’n moment ben ik niet de leukste op de werkvloer. Kortaf. Gestresst. Faalangst is daaraan gerelateerd. Bang dat je het niet goed doet. Het zit nog steeds ergens diep in mij.

Van Delen is een ambitieuze ondernemer. Met inmiddels veertien mensen in dienst bedient hij een steeds verder groeiende en voortdurend veranderende markt. Daarnaast is hij een veel geziene gast op netwerkborrels en in het verenigingsleven. 

Hoe vind je daarin een gezonde balans tussen werk en privé?

Dat is best lastig. Overdag en ‘s avonds ben ik veel weg, maar we proberen doordeweeks altijd ‘s avonds met elkaar te eten. Even bijpraten, van elkaar horen wat je bezighoudt. In het weekend ben ik vrij en ben ik te vinden op het hockeyveld om mijn dochters te zien spelen. Mijn vrouw zorgt ervoor dat ze thuis is als de kinderen ‘s middags uit school komen. Dat is iets wat we allebei belangrijk vinden.

Je vrouw werkt ook mee in de zaak?

Zeker. Mijn vrouw Alida is collega-ondernemer en hoofd van de administratie en belast met personeelszaken. We hebben dit samen opgebouwd en ik moet je zeggen dat dat niet vanzelf is gegaan. We hebben heel veel tijd en energie gestoken in dit bedrijf. Heel veel uren gemaakt. In de eerste maanden reed ik ‘s ochtends en ‘s middags busritten van elk anderhalf uur voor mijn vader en daarna ging ik voor mezelf aan de gang vanuit ons kleine kantoortje. We zijn begonnen met mobiele telefonie, daar kwamen later data, vastnet en zogeheten slimme diensten bij. En de laatste jaren gaat het steeds meer naar ict. Deze markt verandert continu en dat houdt je alert. Per week reserveer ik acht uur om me in te lezen, navraag te doen en zo op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Een onderneming runnen kost veel energie. Je moet dat samen kunnen dragen. En omdat de zaak ons allebei aan het hart gaat, is het ook één van onze favoriete gespreksonderwerpen. Daar ontkom je niet aan. Maar we hebben ons wel altijd voorgenomen om het tijdens het eten met onze dochters niet over werk te hebben. En dat lukt best aardig, moet ik zeggen.

Af en toe een dag vrij?

Los van vakanties? Nou nee, dat komt eigenlijk niet veel voor. Dat zit in de aard van het beestje denk ik. En daarin ben ik in Barneveld geen uitzondering hoor. Pas liep ik door het dorpscentrum, moest even een boodschap doen voor de zaak. Krijg ik meteen van iemand op straat om m’n oren: hé, moet jij niet werken! En ja, dan leg ik tóch even uit dat ik aan het werk bén. Dat wil ik dan toch even duidelijk maken. IJverig volkje hoor, die Barnevelders.

Hoe maak jij je hoofd leeg?

Mijn uitlaatklep is twee tot drie keer per week sporten bij Do-It. Duursport, lekker klimmen op de loopband, uurtje zweten. Daarmee heb ik m’n kop helemaal leeg. Echt helemaal. Een goede conditie is belangrijk voor mij en ik zal niet snel overslaan. Ik ben trouwens ook gek op roeien en maak graag lange wandelingen met de hond.

Waarvan geniet je het meeste in je werk?

Mijn kantoor zit boven, en als ik dan de trap afloop en ons personeel aan het werk zie, allemaal lieve, leuke en aardige mensen, dan krijg ik daar enorm veel energie van. Het geeft me een trots gevoel dat deze mensen hier werken omdat Alida en ik 17 jaar geleden de stap hebben gezet Van Delen Telecom te beginnen. Ik geniet ook van het contact met klanten. Ik ben met ze begaan, ben oprecht in ze geïnteresseerd. Ik vind het belangrijk dat daadwerkelijk te tonen door verjaardagen bij te houden, een fruitmand te sturen bij ziekte en te informeren naar hun privésituatie. We zijn enorm betrokken bij onze klanten en dat wordt door ze gewaardeerd.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik ben er van overtuigd dat je niet alles alleen moet doen. Je hebt input van anderen nodig. Daarom bel ik regelmatig even met Henk Morren van Schuiteman Accountants voor advies en wijsheid. Ook heb ik goed contact met Krein Bons, directeur van Van Haren Schoenen. In de tijd dat we net van start waren gegaan met Van Delen Telecom ontmoetten we hem op het vliegveld. We maakten een praatje en bleken in hetzelfde hotel te zitten. Hij zat in de schoenen, vertelde hij. Maar dat was een understatement. Pas later werd me duidelijk dat hij de directeur was van een schoenenformule van pakweg 140 filialen. Bescheidenheid ten top. Eenmaal terug in Nederland heeft hij me geïntroduceerd in zijn netwerk, me aangemoedigd te leren van anderen en zelfvertrouwen te hebben. Dat is wat je nodig hebt als ondernemers.