BARNEVELD - Ledverlichting in je bedrijfspand die je betaalt met de besparing die je ermee realiseert. Het is een even eenvoudig als vernieuwend concept waarmee de Barneveldse onderneming LedsGoEco de markt van ledverlichting verovert.

Het vervangen van ‘gewone’ verlichting door led is een behoorlijke kostenpost voor een bedrijf, vertelt eigenaar Raymond Tukker. “En niet iedere ondernemer heeft daar een zak geld voor klaar liggen. Daarom heeft LedsGoEco een Betaal- en Bespaarplan ontwikkeld: wij vervangen de lampen in je bedrijf voor energiezuinige en milieuvriendelijke ledlampen. Met de besparing die je daarmee behaalt op je energierekening, betaal je ons terug. De lampen betalen dus eigenlijk zichzelf!”

De werkwijze is simpel. LedsGoEco inventariseert welke lampen vervangen kunnen worden en maakt aan de hand van het aantal branduren een rekensom, met onderaan de streep de besparing die vervanging oplevert. Deze besparing wordt het af te lossen maandbedrag, met een looptijd van bijvoorbeeld twintig of vijftig maanden. Ondernemers zijn enthousiast over deze aanpak, heeft Tukker gemerkt. Niet alleen vanwege de financiële voordelen (ondernemers hebben overigens ook recht op Energie-investeringsaftrek), maar ook om de niet-geringe CO2-reductie die het oplevert.

Voor Tukker zelf is deze ecologische voetafdruk ook bepaald niet onbelangrijk, vertelt hij. “In plaats van te discussiëren over het plaatsen van zonnepanelen en windmolens om energie op te wekken, is het volgens mij veel logischer om eerst te kijken naar wat we kunnen besparen. Het is een voorzichtige schatting, maar er zijn in Nederland nog zo’n 50 miljoen tl-buizen in gebruik. Op elke tl-buis kan je pakweg 38 Watt besparen door ze te vervangen door led. Daar heb je 18 miljoen zonnepanelen voor nodig. Of 1100 windmolens. Dat triggert mij enorm.”

LedsGoEco komt niet alleen over de vloer bij kantoor- en winkelpanden, magazijnen, scholen, stallen en warehouses, maar ook bij sportverenigingen (met buitenvelden) en bij tandartspraktijken. Al deze klanten krijgen een eco-keurmerk en worden geholpen om het nieuws wereldkundig te maken richting klanten en stakeholders. “Dit concept klopt als een bus. En dat maakt het plezier erin groot!”

www.ledsgoeco.nl