Targets voor het nieuwe jaar. Doelen voor je bedrijf, je team of misschien jezelf. Grote kans dat je ze onlangs gesteld heb. Veel ondernemers zijn continu bezig met wat nog komen gaat.

Natuurlijk is er niets mis met je blik richten op de toekomst. Op dat deel van de geschiedenis kan je nog invloed uitoefenen en dus is het zinvol om er je gedachten over te laten gaan.Maar vergeet niet dat het verleden je misschien nog wel meer inzichten te bieden heeft. Het pad wat je al afgelegd hebt, is namelijk het gedeelte waar je op kunt reflecteren. Waarom ging iets goed of fout, waarom heb ik die keuze gemaakt en hoe komt het dat de zaken zo zijn gelopen zoals ze zijn gelopen?

 

Mijns inziens is het allerbelangrijkst om je te beseffen welke groei je als méns de afgelopen jaren hebt doorgemaakt. En die doelstellingen komen opvallend vaak overeen met de zakelijke grafieken die aan je financiën gerelateerd zijn. Doelen waarvan je misschien eerder dacht: ‘Dat gaat nooit lukken’ zijn uiteindelijk toch behaald. Obstakels die je bemerkte zijn overwonnen en opgelost. Heb je, op het moment van slagen, beseft hoe bijzonder het eigenlijk is dat het je gelukt is? Dat je trots voelde voor hetgeen je gedaan hebt om het doel tóch te bereiken?

 

Ik wil natuurlijk niet iedereen over één kam scheren, maar waarschijnlijk vond je het doodnormaal toen je eenmaal je doel bereikt had. Of sterker nog, heb je er niet eens bewust bij stilgestaan. Als je een doel eenmaal voor ogen hebt en je het jezelf hebt ingeprent om dat ook te bereiken, is het doel daarmee al een stap dichterbij. Op die manier wennen we onszelf aan het bijkomende verandereffect en is het een kwestie van tijd dat het ‘moment supreme’ er van gaat komen.

 

Wat een mooie bijkomstigheid van het ondernemer-zijn is dat. Die insteek om altijd met je blik op de ongeschreven toekomst gericht te zijn, waar alles nog kan, waar lucht nog kan veranderen in goud en waar voornemens nog waargemaakt kunnen worden.
Maar wellicht dat met de ervaringen en lessen uit het verleden en je bewuste inzet om daar in de toekomst écht op te anticiperen, je jouw eigen groeipotentie nog beter benut.

 

Hilde Brouwer is sparringpartner en inspiratiecoach in Barneveld

 

www.summitcoaching.nl

 

 

Hilde Brouwer is sparringpartner en inspiratiecoach in Barneveld.

 

summitcoaching.nl.