Leertouwer brengt data letterlijk in de cloud
Achter onze dagelijkse telefoontjes, appjes en ander internetverkeer gaat een wereld aan elektrotechniek schuil. En daar weten ze bij Leertouwer alles van. Het Barneveldse bedrijf is namelijk gespecialiseerd in het inrichten van nieuwe datacenters.
Je kent ‘m waarschijnlijk wel. De zendmast bij Lopik. Rond deze tijd van het jaar wordt de mast weer omgetoverd tot de grootste kerstboom ter wereld, met honderden lampjes die van kilometers afstand te zien zijn. Meewerkend projectleider Marco van der Velde en chef-monteur Remco Borgstede van Leertouwer zien deze lampjes regelmatig vanuit een heel ander perspectief. Zij werken namelijk op grote hoogte ín de zendmast. In zo’n drie maanden toveren ze er een lege verdieping om tot een modern, smart datacenter vol met knipperende racks. Hier slaan overheden, zorg- en onderwijsinstellingen en bedrijven data op die cruciaal zijn voor het dagelijkse functioneren van de BV Nederland.
Data altijd beschikbaar
“Het ombouwen van ruimtes tot datacenter is specialistisch werk”, vertelt Marco. “De servers gebruiken net zoveel stroom als een klein industrieterrein en produceren behoorlijk veel warmte. Om die warmte af te voeren realiseren we speciale computervloeren, die koude lucht van de airconditioninginstallaties transporteren naar de racks. Verder heb je te maken met zware aansluitingen en noodstroomvoorzieningen, zoals dubbeluitgevoerde ups’en (voedingen die ononderbroken spanning leveren), accu’s en aggregaten. Allemaal om te zorgen dat de data altijd beschikbaar zijn voor klanten.”
Een gebouwbeheersysteem met sensoren zorgt er voor dat technisch beheerders direct een seintje krijgen wanneer bijvoorbeeld de temperatuur of luchtvochtigheid in het datacenter boven een bepaalde waarde komt. Dankzij een state-of-the-art aspiratiesysteem wordt eventuele rookontwikkeling razendsnel ontdekt. En Leertouwer levert ook het systeem voor toegangsbeveiliging, waardoor alleen bevoegde personen toegang krijgen tot het datacenter. Het is een mooi voorbeeld van de rol die Leertouwer tegenwoordig vaak op zich neemt. Van elektrotechnisch bedrijf groeide Leertouwer namelijk uit tot een volwaardige systeemintegrator, die voor opdrachtgevers een toenemend aantal technologiewerelden met elkaar verbindt en onderling laat communiceren.
Van Maastricht tot Groningen
De eerste stap in de wereld van de datacenters zette het Barneveldse bedrijf al meer dan 10 jaar geleden. Inmiddels werkt er een team met 8 elektrotechnisch specialisten dagelijks aan projecten in heel Nederland. Dat gebeurt bijvoorbeeld in opdracht van Cellnex Netherlands, de grootste onafhankelijke aanbieder van wireless telecom infrastructuur services in Europa. Cellnex is in Nederland eigenaar van 24 torens en 750 masten voor radio, televisie, telecommunicatie en dataopslag, waaronder dus ook de bekende zendmast in Lopik. Maar ook een bekende telecomprovider schakelt al jarenlang Leertouwer in voor het inrichten van haar datacenters.
Met de groeiende datahonger in Nederland ligt er nog voor jaren aan werk, vertellen Marco en Remco. Zij genieten van het werk op grote hoogte, waarmee ze onze data letterlijk in de cloud brengen. “Bij het inrichten van datacenters komen zoveel facetten van elektrotechniek kijken. Die afwisseling vind ik geweldig”, zegt Marco. “Bovendien maak je van iets ouds iets nieuws en kom je op de meest bijzondere plekken. Zo’n zendmast bij Lopik is met zijn historie en natuurlijk ook het uitzicht een droom voor techneuten. Daar wil iedereen in ons team graag werken!”
Geen hoogtevrees
Het werken op zulke hoogte brengt overigens ook de nodige uitdagingen met zich mee. Zo moeten alle materialen tientallen meters omhoog en je haalt niet even een kabeltje dat je vergeten bent uit de bus op. “Er is één lift, daar moet alles in. Je moet dus vooraf goed nadenken over de afmetingen van je apparatuur en de planning van je leveringen”, vertelt Remco. Een deel van het werk vindt bovendien buiten plaats, op de betonnen buitenringen van de zendmast waar de koelingsinstallaties geplaatst worden. Marco “Dat kan alleen onder goede weersomstandigheden en daar verkijk je je snel op. Als het hier op de grond amper waait, staat daarboven soms een stevige bries. Daar moet je rekening mee houden. En natuurlijk is het belangrijk dat je geen hoogtevrees hebt!”
Negentig jaar technische ervaring
Leertouwer is in 1929 opgericht door H.G. Leertouwer. Hij trok op zijn fiets door Barneveld en omgeving om lichtpunten en elektrische deurbellen te verkopen. Nog altijd is Leertouwer een echt familiebedrijf, inmiddels met René van der Boon als directeur aan het roer. Het Barneveldse bedrijf levert diensten op het gebied van elektrotechniek, klimaatinstallaties en ICT en richt zich op de markten wonen, werken, zorg en industrie. Bij het bedrijf werken circa 170 medewerkers. Leuk detail: Leertouwer was de eerste 'bewoner' van bedrijventerrein De Briellaerd. Nog altijd is het pand aan de Albert Plesmanstraat een blikvanger bij de zuidelijke entree van Barneveld.