BARNEVELD – Als je nog geen gebruikmaakt van algemene voorwaarden, is het verstandig dit eens te overwegen. Algemene voorwaarden kunnen je rechtspositie versterken. Dit kan in geval van onverwachte tegenslag het verschil maken tussen voortbestaan en faillissement.
Daar wijst Jaap Wolleswinkel van Wolleswinkel Advocaten op. Cruciaal is dat de algemene voorwaarden onderdeel worden van de overeenkomsten die je als ondernemer sluit. “Bij het aangaan van een overeenkomst dient akkoord te worden gegeven op de algemene voorwaarden. Het is verstandig uw standaard offertes en overeenkomsten hierop in te richten”, zegt Wolleswinkel.

Ter beschikking stellen
Daarnaast moeten de algemene voorwaarden aan de contractspartij ter beschikking worden gesteld. Doe je dit niet, dan kunnen de algemene voorwaarden worden vernietigd. Dit kan zowel hard copy als digitaal, licht Wolleswinkel toe. “Bijvoorbeeld als pdf bij een e-mail. Zolang de contractpartij de algemene voorwaarden maar op kan slaan.”

Periodieke controle
Wie al wel algemene voorwaarden hanteert, wordt door de advocaten van Wolleswinkel Advocaten geadviseerd om de voorwaarden periodiek inhoudelijk te controleren. “Het recht is via wetgeving en rechtspraak immers continu in beweging. Als je algemene voorwaarden niet de juiste inhoud hebben, schiet je er alsnog weinig mee op”, aldus Wolleswinkel.

wolleswinkel.nl