BARNEVELD - Ondernemers die een kantoorpand willen verkopen, verhuren of opnieuw gaan onderhandelen over de huurtermijn doen er goed aan om het energielabel van hun pand te controleren. 

Daar wijst Gerben Hartkamp van Midden Nederland Makelaars op. Over vijf jaar moeten alle kantoorpanden groter dan 100 m² minimaal een energielabel C hebben. Is het pand minder energiezuinig, dan mag het niet meer gebruikt worden of het is moeilijk te herfinancieren. “2023 lijkt nog ver weg, maar een huurperiode beslaat doorgaans vijf jaar en bij aankoop kijk je nog langer vooruit. Dat betekent dat je nu al moet anticiperen”, zegt Hartkamp.

Concreet houdt het in dat kopers of verkopers in de onderhandelingen rekening moeten houden met de financierbaarheid, waardevastheid en toekomstige benodigde investeringen bij kantoorpanden die nog niet minimaal energielabel C hebben. Voor huurders en verhuurders betekent het dat ze rekening moeten houden met mogelijke bouwkundige ingrepen tijdens de huurperiode. Ook wordt het label een belangrijke factor bij onderhandelingen over de huurprijs, verwacht Hartkamp.

De strengere regels gelden ook voor winkels. Voor fabrieken en bedrijfshallen is voorlopig nog geen label verplicht, tenzij zo’n pand bijvoorbeeld ook een showroom of kantoor bevat. Dan is voor dat deel van het gebouw wel een label nodig. Ondernemers die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen van maximaal 20.250 euro. Midden Nederland Makelaars assisteert ondernemers die vragen hebben. 

www.mnm-bog.nl/