BARNEVELD - Het onderstation naast de vuilstort aan de Wencopperweg wordt in de toekomst flink uitgebreid. Om die uitbreiding mogelijk te maken, heeft Liander recent maar liefst meer dan 20.000 m2 grond aangekocht van Vink.

De uitbreiding vindt plaats op de plek waar nu nog het leegstaande partycentrum ‘t Hoefslag is gevestigd, dat betreft grond die in bezit was van Henk Vink maar nu met bemiddeling van Midden Nederland Makelaars is overgedragen aan Liander.

Liander is blij met de aankoop, zegt Jack van de Pers namens de netbeheerder. “We zijn al een aantal jaren met betrokken partijen in Barneveld in gesprek, natuurlijk is het fijn als zoiets concreet wordt. Er komt best veel bij kijken, en we hebben constructief met de gemeente en Vink samengewerkt om dit tot een succes te maken. Dit is belangrijk voor een toekomstbestendinge elektriciteitsvoorziening in de omgeving van Barneveld.”

Verdubbeling
Het onderstation op Harselaar heeft nu een capaciteit van 146 MVA (mega volt ampere). Het plan is om 2 keer 80 MVA bij te zetten, waardoor de totale stationscapaciteit 306 MVA wordt. Dat zou een verdubbeling betekenen van het opgestelde vermogen. De beoogde uitbreiding betreft zowel een Liander- als een TenneT-deel.

Veel ondernemingen op Harselaar ondervinden dagelijks hinder van het gebrek aan capaciteit dat geleverd kan worden. Toch zal het nog even duren voordat de capaciteitsuitbreiding gerealiseerd is en er weer vermogen aan klanten beschikbaar gesteld kan worden. Op dit moment is er schaarste op het landelijke hoogspanningsnet van TenneT in deze regio (FGU gebied; Flevopolder, Gelderland en Utrecht). “We zullen moeten wachten op de aanpassing van de TenneT/Liander- en TenneT/Steding-koppelpunten in onder meer Lelystad, Breukelen, Dodewaard en Doetinchem voordat er in de regio weer meer vermogen beschikbaar komt op de onderstations. Dit duurt in ieder geval tot 2029.”

Onderhandelingen
Desondanks is men in Barneveld blij met de door Liander gezette stappen, vertelt makelaar Gerben Hartkamp. MNM vertegenwoordigde de verkopende partij Vink en blikt terug op constructieve maar ook intensief verlopende onderhandelingen. “Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van ons bedrijventerrein. We zien dat bedrijven niet meer verder kunnen omdat er geen stroom geleverd kan worden en dat is een situatie die je echt niet wilt. Bijzonder detail in deze deal is dat Vink aan veel andere partijen de grond had kunnen verkopen. Ook de verkoper heeft het belang ingezien van deze aankoop. Dat is mooi om te constateren”, aldus Hartkamp.