Linux maakt jouw IT-omgeving veiliger, sneller en goedkoper. Maar ik kan me goed voorstellen dat je niet af wilt van je vertrouwde Windows-desktop en alle bijbehorende programma’s. Dan heb ik een interessante optie voor je. 

Je kunt namelijk ook alleen op serverniveau over naar Linux. Voor wie niet zo IT-minded is: om je werk te kunnen doen zijn er twee dingen nodig. Aan de ene kant een IT-infrastructuur met servers en alles wat daarbij hoort. Aan de andere kant een werkplek met hardware en software. Back-end versus front-end. Het zijn twee aparte zaken.

Je werkplek verandert niet
Op dit moment heeft Microsoft bijna een monopolie op beide terreinen. Dat is historisch zo gegroeid. Microsoft wist als eerste een goede grafische schil (front-end) te maken. Dat is het bekende Windows dat je waarschijnlijk elke dag gebruikt. Iedereen ging vervolgens eigenlijk vrijwel automatisch ook Microsoft-servers (back-end) gebruiken. Terwijl er veel betere opties zijn.
Je kunt namelijk probleemloos kiezen voor een Linux-serveromgeving (back-end). Die is volledig compatible met je Windows-werkplek (front-end). Je kunt dus gewoon Microsoft Word, Excel, Powerpoint en al die andere programma’s voor Windows blijven gebruiken. Ook qua CRM en je boekhoudpakket verandert er niets. Wat je wel merkt? Dat je pc veel sneller werkt. Bovendien bespaar je op IT-kosten.

Multinationals gingen je voor
Dat is wat grote bedrijven in Nederland allang ontdekt hebben. Wij werken voor diverse multinationals die zo’n IT-constructie hebben. Nu het mkb nog. Ik laat je graag een keer zien wat er mogelijk is binnen jouw bedrijf. We komen graag langs voor een gratis en vrijblijvende site-survey. Daarmee brengen we je huidige IT-infrastructuur in kaart en inventariseren we je wensen, zoals een eigen (private) cloudomgeving. Op basis daarvan brengen we een advies uit.

Kies je voor een Linux-serveromgeving? Dan heb je weer verschillende opties. Je kunt gaan voor een supported versie zoals Red Hat of een unsupported versie als CentOS. Unsupported versies zijn goedkoper en lopen technisch gezien voor. Ze zijn ook kwetsbaarder, maar dat is geen probleem. Want die support regelen wij. Is ook een stuk prettiger, want je kunt dan schakelen met iemand om de hoek.

Frank de Haan is directeur en oprichter van Baruch ICT, de Linux-specialist uit Terschuur. Je kunt hem bereiken op frank.de.haan@baruch-ict.nl.

baruch-ict.nl