BARNEVELD - Felle onderlinge concurrentie om de hand van arbeidskrachten leidde in de jaren zestig tot overleg tussen Barneveldse industriëlen. na een aarzelende start - moest er wel samengewerkt worden en welk bedrijf kreeg hoeveel invloed - kreeg Barneveld in 1969 een eigen ondernemersvereniging:  de Barneveldse industriële kring.

De oprichting van de BIK, die dit jaar haar 45-jarig jubileum viert, kwam in een tijd waarin Nederland economisch floreerde. De welvaart en de koopkracht namen toe en daar profiteerden Barneveldse bedrijven optimaal van mee. Dankzij de centrale ligging floreerden transportbedrijven, en met bedrijven als Barcon (kleding), Bekebrede, Van Breugel en Schothorst had Barneveld ook een sterke maakindustrie in huis.

Gastarbeiders

Maar dan lopen Barneveldse bedrijven tegen een probleem aan: ze kunnen niet genoeg handen vinden om al dat werk uit te voeren. Dat leidt tot de komst van gastarbeiders - zoals ze toen nog genoemd werden - uit onder meer Joegoslavië en Turkije. Daarnaast wordt er op de lokale arbeidsmarkt soms agressief en met bedenkelijke methodes personeel geworven.

Voor de industriëlen is het even wennen. Ze kennen elkaar wel, maar het uitwisselen van bedrijfsvoeringsinformatie en het maken van gezamenlijke afspraken is nog onbekend terrein. Pittige discussies over stemrecht volgen, grote bedrijven willen aanvankelijk meer invloed dan kleine bedrijven. Uiteindelijk duurt het tot 1969 voordat de industriëlen elkaar vinden en met 25 leden de Barneveldse Industriële Kring opgericht wordt.

Campagne

De industriëlen pakken de arbeidsmarktproblematiek voortvarend aan. Opvallend is een grote collectieve campagne om personeel te werven voor Barneveldse bedrijven. Maar al snel ontstaan de contouren van een lobbyclub die invloed ambieert op meerdere economische terreinen.  Zo weten de industriëlen een betere afstemming van het openbaar vervoer op de werktijden van bedrijven voor elkaar te krijgen. Ook buigen ze zich - al dan niet in  regionaal verband - over thema’s als scholing en opleiding, kinderopvang, huisvesting van buitenlandse werknemers,  loonpolitiek en collectieve beveiliging.

Belangen

Na bijna een kwart eeuw belangenbehartiging verwelkomt de BIK in 1973 haar 100e lid. De vereniging is dan al geruime tijd een factor van belang in het Barneveldse economische landschap. Waren de industriëlen de kartrekkers van de BIK, door de jaren heen verdwijnt het industriële karakter steeds verder naar de achtergrond. Ook dienstverlenende bedrijven mogen lid worden en om een breder draagvlak te creëren worden de eisen aan de minimale bedrijfsgrootte teruggeschroefd. Bovendien werpt de BIK zich ook op als behartiger van het algehele Barneveldse bedrijfsbelang. Saillant detail daarbij is dat anno 2014 weer volop wordt nagedacht over arbeidsmarktbeleid en opleiding van vakkrachten op mbo-niveau. Daarmee anticipeert de BIK op het verwachte tekort aan personeel voor industriële beroepen en misschien wel een nieuwe personeelsoorlog in de kiem smoort.

Lees ook: vrolijk jubileum BIK in Noordwijk aan Zee.