BARNEVELD/VOORTHUIZEN - Gemeentelijke horecaondernemers maken zich op voor de jaarlijkse foodfestivals Hét Preuvenement en Bourgondisch Voorthuizen. Die hebben niet alleen een belangrijke functie voor fijnproevers, maar ook voor ondernemers.

Barneveld is als eerste aan de beurt. Op woensdag 28 en donderdag 29 augustus vindt de vijfde editie van Hét Preuvenement plaats op het Theaterplein. Het evenement trok vorig jaar ruim 3.000 bezoekers en kent tevens twee wedstrijden. De deelnemende restaurants en cateraars strijden om de PreufAward voor het beste gerecht. Daarnaast is er dit jaar voor het eerst een verkiezing van de beste thuiskok van Barneveld.

Zakelijke agenda
Op zaterdag 14 september trekken Voorthuizense restaurants, cateraars en foodspeciaalzaken alles uit de kast voor Bourgondisch Voorthuizen. Dit evenement vindt plaats aan de Van den Berglaan en wordt georganiseerd door muziekvereniging Crescendo.
Beide evenementen hebben inmiddels een stevige plek verworven op de zakelijke agenda in Barneveld. Voor horecabedrijven is het een mooie kans om klanten te verleiden tot een restaurantbezoek of te experimenteren met nieuwe gerechten. En veel ondernemers gebruiken de foodevenementen om te netwerken.

Met twee foodfestivals is de gemeente Barneveld rijk bedeeld. In heel Nederland vonden vorig jaar 170 foodfestivals plaats, blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Dat zijn er 13 procent minder dan het jaar ervoor. De populariteit van de festivals lijkt daarmee op zijn retour. Vooral in Noord-Holland, Gelderland en Zuid-Holland vonden minder foodfestivals plaats.

Foto: Preuvenement Barneveld