Arend Flier bouwde in tien jaar tijd één van de grootste Nederlandse aanbieders in veiligheidstrainingen op. Welke keuze maakte de Barneveldse ondernemer en wat is het geheim achter de stormachtige groei van Wincoop Veiligheidstrainingen?

Het is deze zomermorgen rustig op het kantoor van Wincoop Veiligheidstrainingen op bedrijventerrein de Briellaerd in Barneveld. Maar schijn bedriegt. Want terwijl Arend Flier rustig zijn verhaal doet, boeken online tal van cursisten een VCA-cursus, e-learning of examen op zijn website. In 2012 nam de Barneveldse ondernemer na een tip van zijn accountant de eenmanszaak in veiligheidstrainingen over. “Ik had niets met veiligheid, maar ik vind het wel leuk om een bedrijf uit te bouwen en ik zag volop kansen in deze markt”, vertelt Flier. Dat bleek. In tien jaar groeide Wincoop Veiligheidstrainingen van 400 naar 4.000 VCA-examens per jaar. Daarnaast verzorgt het Barneveldse bedrijf jaarlijks een groot aantal BHV-cursussen, heftruckopleidingen en EHBO-cursussen en kloppen bedrijven uit de wijde regio er aan voor het maken van een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E).

Online marketing en automatisering
Toch werkt Flier nog altijd met een compact team. Sterker nog: de administratie van al die cursussen, trainingen en examens wordt nog altijd door één medewerker gedaan. Dat is het gevolg van een bewuste strategie. “Toen ik Wincoop Veiligheidstrainingen overnam hebben we ingezet op twee pijlers. We hebben fors geïnvesteerd in online marketing, zodat we beter vindbaar werden. En we hebben alles geautomatiseerd wat we konden automatiseren”, vertelt Flier.

Een voorbeeld? Via in1keervca.nl kan je VCA-dagcursussen volgen op 25 locaties in Nederland en examen doen op meer dan 70 plekken. Boekt iemand een cursus, e-learning of examen? Dan starten achter de schermen diverse workflows. Bevestigingen, inlogcodes voor e-learnings, je diploma en binnenkort ook je VCA-pasje; je ontvangt het allemaal digitaal en volautomatisch.

Gemak voor cursisten met kolenschoppen
Met zijn webpartners NeoSEM en SuiteSeven kijkt Flier regelmatig hoe het online nog slimmer, sneller en gebruiksvriendelijker kan. “Als je bijvoorbeeld een e-learning boekt, hoef je bij ons geen gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken. Je hebt alleen een code nodig, die we automatisch genereren in ons systeem. Die code krijg je per mail. De stap die we nu zetten is dat je alleen maar op die code hoeft te klikken om in te loggen in de online leeromgeving. Zo maken we het stratenmakers, timmermannen en andere doeners nog makkelijker om te leren."

Het is één van de lessen uit tien jaar als ondernemer in veiligheidstrainingen: het kan altijd simpeler. “Investeer daarin, zou ik zeggen. Het zit in kleine dingen. Slimme filters op de site waardoor je alleen de cursus ziet die je zoekt in je eigen woon- of werkomgeving. Een tooltje waardoor je straatnaam automatisch verschijnt wanneer je jouw postcode en huisnummer invoert. Ik kan me er echt aan ergeren als ik dat online nog ergens zelf moet doen. Kom op: dat kost een paar tientjes per maand!”

Inspelen op MeToo in BHV-land
Waar het bij VCA – ‘een moetje’ – draait om snelheid, gemak en een concurrerende prijs, ligt dat bij de BHV-cursussen die Wincoop Veiligheidstrainingen verzorgt heel anders. “Kwaliteit en afwisseling zijn daar ontzettend belangrijk. Veel BHV’ers gaan elk jaar op herhaling, daarom passen wij onze cursussen steeds aan en investeren we continu in nieuwe materialen. Bij reanimatieoefeningen krijg je tegenwoordig direct feedback via een tablet naast de pop: hoe diep zijn je compressies, beadem je diep genoeg? We werken ook met poppen die ‘ademen’ en lotus-acteurs die ziektebeelden nabootsen. Zo wordt een cursus zo echt mogelijk.”

De nieuwste aanwinst van het Barneveldse bedrijf is een vrouwelijke reanimatiepop met borsten. “Die hebben we aangeschaft omdat we merken dat mannen door de MeToo-affaires huiverig zijn om vrouwen te reanimeren. Dat kost serieus levens. Met zo'n pop maken we dat ongemak bespreekbaar, in de hoop dat ze bij een echt arbeidsongeval geen kostbare tijd verloren laten gaan.”

www.bhv-vca-ehbo.nl
www.in1keervca.nl/vca-cursus.nl
www.in1keerbhv.nl