Misschien herken je dit wel. Je staart naar een voortgangsrapportage van een programma en denkt: maar dit was niet de bedoeling! Of je woont een presentatie bij van een projectteam en denkt: ik had iets heel anders verwacht…

Al zo lang ik managers, directeuren en ondernemers spreek, hoor ik zulk soort verhalen. Verhalen over teams die andere dingen doen dan hun leidinggevenden voor ogen hebben. En dat ligt natuurlijk altijd aan die teams.

Maar spreek je vervolgens de teamleden, dan zijn ze zich meestal van geen kwaad bewust. Ze hebben hun uiterste best gedaan om een goed plan te maken of dat probleem op te lossen. En nu is het ineens allemaal niet goed. Nou, dan doe je het toch lekker zelf?

Waarom projecten mislukken
De oorzaak zit ‘m vaak in de start van een project of programma. De opdracht is haastig geformuleerd in een mailtje of kort besproken aan het eind van een vergadering. Zonder duidelijke kaders of een helder mandaat. We weten vaak goed wat we niet willen en wat er opgelost moet worden. Maar niet wat we wél willen, wanneer het probleem opgelost moet zijn en wat dat mag kosten. Ook is vaak niet duidelijk wie geraakt worden door het probleem. En welke invloeden er zijn vanuit andere projecten of programma’s.

Duidelijke opdrachten voor teams
En dat is een recept voor teleurstellingen. Zonder een duidelijk doel, heldere spelregels en een beeld van hoe succes eruit ziet, stuur je een team op een bijna onmogelijk missie en maak je jezelf afhankelijk van een toevalstreffer. Want garbage in, is vaak ook garbage out.

De verantwoordelijkheid voor het slagen van een project of programma? Die ligt in mijn ogen net zoveel bij de opdrachtgever, als bij het team dat met de uitdaging aan de slag gaat. Het goede nieuws is dat je kunt leren hoe je op een goede manier een probleem analyseert en een team met een duidelijke opdracht op pad stuurt.

Vanuit WIAL Nederland help ik organisaties met zulke vraagstukken op het gebied van samenwerkingsmanagement. Ik praat er graag een keer met je over door.

Bert van Veldhuizen coacht bedrijven en traint teamsin het verbeteren van samenwerking.

www.bertvanveldhuizen.nl
www.wialnl.nl