Als gescheiden ondernemer betaal je vaak een fors bedrag aan alimentatie aan je ex-partner. Door de coronacrisis verdien je misschien tijdelijk of structureel minder. Logisch dus dat je de afspraken onder de loep wilt nemen. Zo pak je dat aan:

1. Wijzig de alimentatie niet eenzijdig
Inkomensveranderingen zijn in principe reden om de hoogte van de alimentatie te verlagen of te beëindigen. Doe dat alleen nooit op eigen houtje. De kans is groot dat verhoudingen met je ex-partner daardoor (verder) verslechteren. Ook loop je het risico dat straks het LBIO of een deurwaarder bij je aanklopt om alsnog de alimentatie te innen.

2. Zoek naar win-winoplossingen
Laat zo snel mogelijk aan je ex-partner weten dat je inkomen door de coronacrisis gedaald is en ga in gesprek over  mogelijke oplossingen waarbij jullie allebei gebaat zijn. Hierbij kun je denken aan het tijdelijk verlagen of stopzetten van de alimentatie. Leg de tijdelijke afspraken vast in een overeenkomst en bepaal samen wanneer de oorspronkelijke afspraken weer ingaan. Heb je regelmatig discussie over afspraken? Schakel dan een gezamenlijke advocaat in die de afspraken vastlegt.

3. Naar de rechter als overleg niet lukt
Ik hoor je denken: maar met mijn ex-partner valt helemaal niet te overleggen. In dat geval is een gang naar de rechter een optie. Er volgt dan een procedure tot verlaging/nihilstelling van de alimentatie. De rechter beoordeelt daarbij of het inderdaad redelijk is om de hoogte van de alimentatie te wijzigen.

4. Is het inkomensverlies verwijtbaar?
Het eerste waar de rechter naar kijkt is of je niet door eigen schuld minder inkomen hebt. De verwachting is dat de rechtbank in de meeste gevallen zal oordelen dat inkomensverlies door de coronacrisis niet verwijtbaar is. Let op: als je je geen gebruik hebt gemaakt van steunregelingen, kan de rechter dat als verwijtbaar aanmerken. Met steun was er namelijk misschien geen of minder inkomensverlies geweest.

5. Is het inkomensverlies herstelbaar?
Daarna toetst de rechter of er een redelijke kans is dat je inkomen zich weer herstelt. Dan komen we op glad ijs. Want wie kan voorspellen hoe lang de coronacrisis nog duurt en wat de impact op jouw bedrijf zal zijn? Daarom is het verstandig om een deskundige advocaat in te schakelen, die het inkomensverlies en de gevolgen zo goed mogelijk kan motiveren.

Mr. Romy Schaap is advocaat bij Wolleswinkel Advocaten en is gespecialiseerd in personen- en familierecht.

www.wolleswinkeladvocaten.nl