Goede managers en ondernemende medewerkers zijn schaars. Heb jij ze rondlopen in je bedrijf? Denk er dan eens over na om ze te laten participeren.

Interessant voor beide partijen
Participatie versterkt de betrokkenheid van deze waardevolle medewerkers. Grote kans dat hun drive en verantwoordelijkheidsgevoel nog verder groeit als het bedrijf ook op papier een beetje van hen is. Bovendien zie je vaak dat participerend personeel nog bewuster keuzes maakt wanneer ze eigen geld in het bedrijf hebben zitten. Een participatie biedt hen natuurlijk een mooie financiële kans. Omdat een participatie vooral op lange termijn rendeert, is de kans groot dat ze zich voor langere tijd aan jouw bedrijf commiteren.

Zo kun je de financiering regelen
Bij veel management buy outs is de financiering een uitdaging. Vaak kunnen managers of ondernemende werknemers niet in één keer 5 of 10 procent van de aandelen kopen. Daar zijn slimme oplossingen voor bedacht. Denk bijvoorbeeld aan de Newco-constructie. Daarbij verstrek je als verkoper een achtergestelde lening om de participatie te financieren. Ik vertel je daar graag meer over.

Belangrijk: zakelijke waardering
Veel ondernemers willen zittend management op weg helpen met een participatie. De relatie is immers goed, je kent elkaar en wilt misschien best wat weggeven. Toch is dat niet altijd mogelijk. De Belastingdienst kijkt namelijk kritisch mee. Nattevingerwerk met de waardering van aandelen kan hard afgestraft worden. Als blijkt dat je aandelen voor een te lage prijs hebt verkocht aan je medewerkers, kan de fiscus het verschil achteraf als loon belasten. Dat wil je te allen tijde voorkomen. Ik help je graag met een objectieve waardering en voorafstemming met de fiscus.

Leg een concreet participatievoorstel neer
Pak ook het proces zakelijk aan. Het is verstandig om een concreet participatievoorstel neer te leggen bij je management. Je kunt participeren voor percentage X tegen prijs Y. Zo is de kans kleiner dat je in slepende onderhandelingen belandt, die uiteindelijk zelfs de verhoudingen met je management kunnen beschadigen. In de afgelopen maanden heb ik diverse participaties begeleid. Doe je voordeel met die ervaring. Ik help je graag om een goed participatievoorstel voor jouw bedrijf op te stellen.

Ad Jonker is partner en registeraccountant bij JonkerFieret in Barneveld.

www.fusiesenruzies.nl
www.jonkerfieret.nl