Mark Dokter brengt graag leven in de brouwerij

Muziek en entertainment vormen de rode draad in het woelige ondernemersleven van Mark Dokter (38). Toen zijn bedrijf Club Move de deuren moest sluiten viel hij in een gat, waar hij gelukkig weer uit is. Met Pink Banana, Single Fuifje en in zijn nieuwe functie als centrummanager kan Mark doen waar hij goed in is: leven brengen in de brouwerij.
In de gang staat een ouderwetse radio met goudkleurige draaiknoppen. Thee wordt geschonken in mokken met een retro printje. Een knaloranje televisietoestel staat in een hoek van de kamer. En in de keuken neemt een draaitafel met daaronder dozen vol singles de nodige ruimte in beslag. Die moet nog verhuizen naar boven, maar is het recent aangeschafte pronkstuk voor Single Fuifje, een muzikaal concept uit de creatieve ideeënkoker van Mark Dokter waarin net als in zijn interieur de voorliefde voor retro een hoofdrol speelt.
Live concert
Hij kijkt er naar uit: in november beleeft hij zijn ‘debuut’ en kunnen bezoekers in het Barneveldse restaurant BAS Beers and Steaks tussen de meer dan duizend singles het nummer van hun keuze bij hem aanvragen. Muziek is altijd een rode draad in zijn leven geweest, vertelt Mark. “Als 15-jarige ging ik naar de Klaveet en naar Starlight. Mijn vrienden vonden het daar geweldig, maar ik vond het vreselijk. De muziek, de setting, de hele sfeer. Ik vond er helemaal niks aan en telde de uren letterlijk af tot ik weer naar huis kon. Eigenlijk ging ik alleen maar mee om bij mijn vrienden te zijn. Tot het moment dat ik voor het eerst een live concert bezocht, van The Stereophonics in Paradiso. Er ging een nieuwe wereld voor me open; het was zo’n totaal andere beleving van uitgaan. Geweldig vond ik het, helemaal passend in mijn straatje. Live muziek is lekker echt en dichtbij.”
Villa 29
“Na die eerste ervaring ben ik nog veel meer concerten gaan bezoeken. En op een avond ben ik jongerencentrum Villa 29 in Barneveld binnengestapt. Ik kende daar niemand, maar wist dat er muziek werd gemaakt en concerten werden gegeven. Ik voelde me er meteen thuis, maakte er snel vrienden. Toen ze een programmeur zochten, vroegen ze of ik dat wilde oppakken. Via de dienst MySpace ben ik onbekende bandjes gaan contacten, die voor gratis bier graag bij ons kwamen spelen. Zelfs Kensington speelde regelmatig bij ons in hun beginjaren. Binnen no time groeide mijn netwerk uit, en tegelijkertijd leerde ik ook in Barneveld steeds meer nieuwe mensen kennen. Horeca-ondernemer Robin Kinsbergen bijvoorbeeld, die me vroeg om mee te doen aan de organisatie van het Torenpleinfestival. Samen met hem ben ik in 2011 ook gestart met Club Move.”
Zwart gat
Na de noodgedwongen sluiting zeven jaar later van Club Move, in februari 2019, heeft hij veel tijd nodig gehad om bij te komen van dit veelbewogen ondernemersavontuur. “Ziel en zaligheid had ik er in gestoken. Weet je dat er in de eerste jaren op zaterdagavond een rij stond vanaf de ingang tot aan restaurant Rose Garden? Move was een plek waar jongeren konden uitgaan en zich konden uitleven, maar waar ook ruimte was voor een kennismaking met de meest uiteenlopende muzieksoorten, poëzie en andere artistieke uitingen. De regelgeving heeft ons helaas genekt. We konden alleen nog mensen vanaf achttien jaar toelaten, want alcoholcontrole op jongere bezoekers bleek niet haalbaar. Toen het stopte viel ik in een enorm gat. Vervolgens kwam corona er ook nog eens achteraan. En ik zou papa worden. Alles werd anders.”Marks inkomen viel weg en daarom moest hij op zoek naar een nieuwe baan. “Ik was al jarenlang aan het ondernemen, en had geen ervaring met solliciteren. Ik heel old skool een uitzendbureau in het centrum van Barneveld binnengestapt... Haha ik voelde me weer zestien.”
Daar werd hem bij het uitzendbureau zelf meteen een baan aangeboden, waar hij tot op de dag van vandaag werkt als officemanager. Bovendien zag zijn nieuwe onderneming Pink Banana het levenslicht. “Ik kreeg vanuit mijn oude netwerk steeds meer vragen over het boeken van artiesten en bands. Dat bracht me op het idee om alle kennis en ervaring en het grote netwerk dat ik in de voorbije jaren heb opgebouwd in een evenementenbureau te steken.”
Energie
Stukje bij beetje keerde in de afgelopen periode zijn energie weer terug, “Ik heb een flinke knauw gehad van het Move-avontuur. Was mezelf een beetje kwijt en heb flink lopen tobben. Zo zit ik ook wel een beetje in elkaar. De zon kan schijnen, maar het kan ook hard regenen. Ik ben eindeloos gaan lopen om mijn gedachten op een rijtje te krijgen. Om alles wat er gebeurd was een plek te geven. Als ik nu terugkijk kan ik wel zeggen dat ik er mentaal en sociaal sterker van geworden ben. Ik weet nu ook dat ik geen spijt hoef te hebben van de sluiting van Move. Ik had geen andere keus. En als ik was doorgegaan had corona alsnog de genadeklap gegeven. Door alles goed op een rijtje te krijgen is de stabiliteit in mijn leven terug. Daar ben ik trots op. De drang naar avontuur zit er bij mij nog altijd in, maar ik ben minder impulsief dan voorheen. Denk beter na, heb meer grip. En het zal ook met mijn vaderschap te maken hebben, maar ik let beter op mijn gezondheid en slaap op normale tijden. Dat helpt natuurlijk ook.”
Ondernemerslust
Ook zijn ondernemerslust is terug. Zijn muzikale concept Single Fuifje is daar het levende bewijs van. “Ik ben niet echt een performer, maar vind het super leuk om met muziek bezig te zijn. En ik hou heel erg van nostalgische dingen. Die vinyl singles vind ik helemaal geweldig. Ze doen me denken aan de tijd dat ik werkte bij de Free Record Shop. Klanten waren tussen duizenden exemplaren eindeloos aan het snuffelen en zoeken. Dat sfeertje, dat nostalgische, dat wil ik terugbrengen met Single Fuifje. Voor heel veel mensen zal het een feest van herkenning zijn.”
Centrummanager
In het verlengde van Pink Banana en Single Fuifje is zijn aanstelling als centrummanager een logische stap. “Ik was al nauw bij het centrum betrokken omdat ik regelmatig werd ingeschakeld voor het boeken van acts en straatartiesten. In mijn rol als centrummanager ga ik gewoon door op de weg die is ingeslagen door mijn voorgangers. De tijd van vroeger, dat jongeren elkaar ontmoetten in het dorp bij de Free Record Shop en Videoland, is definitief voorbij. Daar verander je niks aan. Maar ik ben er heilig van overtuigd dat er over honderd jaar nog steeds winkels zullen zijn. We moeten er alleen wél voor zorgen dat er leven blijft in de brouwerij. En het lijkt me top om daar ook in mijn functie als centrummanager een bijdrage aan te leveren.”