BARNEVELD - Barneveldse bedrijven hebben steeds meer moeite om medewerkers te vinden die hun producten of diensten aan de man kunnen brengen. Het is één van de redenen waarom MBO locatie De Meerwaarde vanaf volgend schooljaar start met de richting Economie en Ondernemen.

Het streven van de school is om vanaf augustus 2018 commercieel medewerkers binnendienst, junior accountmanagers en marketing- en communicatiemedewerkers op te leiden in Barneveld. Jongeren leren straks bijvoorbeeld hoe je een accountanalyse uitvoert, onderhandelt met klanten, een offerte opstelt en welke sociale en communicatieve vaardigheden je nodig hebt voor zulke commerciële functies.

De opleiding Economie en Ondernemen wordt op dit moment al gegeven bij ROC A12 in Ede en MBO Amersfoort, maar straks kunnen Barneveldse jongeren deze dichtbij huis volgen. Dat is belangrijk, omdat leerlingen die net het vmbo hebben afgerond nog relatief jong zijn en zo de keuze hebben om in de eigen woonomgeving door te studeren. “Als ze hier studeren, wordt de kans ook groter dat ze in Barneveld blijven werken, en dat biedt weer kansen voor ondernemers uit Barneveld”, vertelt Dieuwke de Jong, Teamleider MBO locatie De Meerwaarde.

Denktank De Meerwaarde
De Meerwaarde zoekt voor de nieuwe mbo-opleidingen nadrukkelijk de samenwerking met het lokale bedrijfsleven. Zo hoopt De Jong dat bedrijven straks hun commerciële vraagstukken neerleggen bij de school, zodat leerlingen aan de hand van praktijksituaties kunnen leren. “Levensecht leren noemen we dat. We willen theorie en praktijk zoveel mogelijk met elkaar verweven, zodat jongeren straks direct inzetbaar zijn op de werkvloer.”

Ook zou het volgens De Jong mooi zijn als straks een deel van de lessen op locatie bij bedrijven gegeven kan worden. “We geven nu bijvoorbeeld kooklessen van de horecaopleiding in de keuken van De Elstar. Naar dat soort samenwerkingen zijn wij ook op zoek bij Economie en Ondernemen. Het zou fantastisch zijn als ondernemers hun bedrijfspand in de toekomst willen openstellen voor onze lessen.”

Brainstormsessie
Om de banden met het bedrijfsleven verder aan te halen, organiseert De Meerwaarde op 22 januari a.s. een nieuwe brainstormsessie, ‘Samen broeden, gewoon een… eitje’, waarvoor ondernemers uit Barneveld uitgenodigd zijn. “Samenwerken met bedrijven helpt ons om onze opleidingen up-to-date te houden en nieuwe vormen van samenwerken te ontdekken”, aldus De Jong. “We komen dan ook graag in contact met ondernemers die het belangrijk en uitdagend vinden om een bijdrage te leveren aan het vormgeven van het mbo-onderwijs in Barneveld.”

Sterke stijging commerciële vacatures
De economische opleidingen van MBO locatie De Meerwaarde komen geen dag te vroeg. Het aantal vacatures voor commerciële functies loopt in rap tempo op, blijkt uit recente cijfers van het UWV. Bedrijven in de regio FoodValley, waartoe ook Barneveld behoort, zijn momenteel op zoek naar zo’n 2.600 marketing- en salesmedewerkers, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Ook de vraag naar callcentermedewerkers, verkopers en winkelmedewerkers plust met dubbele cijfers.

Martine Schuijer, bestuursadviseur van de BIK en secretaris onderwijs & arbeidsmarkt bij VNO-NCW, is het dan ook enthousiast over de nieuwe opleidingen. “We zagen in de techniek, bouw en logistiek al dat bedrijven veel moeite hebben om nieuwe medewerkers te vinden, maar door het aantrekken van de economie ontstaat nu ook spanning op de arbeidsmarkt voor andere functies. Ik ben blij dat De Meerwaarde daar goed naar kijkt, samenwerkt met ondernemers en inspringt op de lokale behoefte van bedrijven. Daar is het bedrijfsleven in Barneveld enorm bij gebaat en levert een win-winsituatie op voor zowel onderwijs als bedrijfsleven.”