Meeste horecaverhuurders soepel met huur
BARNEVELD - Het overgrote deel van vastgoedeigenaren in Barneveld is soepel met de huur van horecagelegenheden. In meerdere gevallen is die huur gehalveerd om zo in gedeelde smart de coronastrop te dragen.
Dat zegt Herman Blokland, voorzitter van de Barneveldse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). “Een klein deel van de enkele tientallen huurbazen weigert dit te doen en vraagt de huurder de volle honderd procent.”
Rechtszaken die hierover zijn gevoerd zijn duidelijk over deze kwestie, aldus Blokland, die ook eigenaar is van Het Hoefslag. “Omzetderving als gevolg van corona valt gelukkig niet onder het normale ondernemersrisico. Daar zijn al uitspraken over. Bij het aangaan van een huurovereenkomst kan je een risico van een sluiting als gevolg van corona niet incalculeren. Dus draag je het risico samen met de verhuurder. Het wordt vergeleken met een pand dat afbrandt. Als huurder kan je het pand daardoor niet gebruiken, dus hoef je ook niet het volle pond aan huur te betalen.”
Huurbazen
Dat huurbazen over het algemeen meedenken met de horecaondernemers is uiteraard een kleine pleister op de wond. “Onze horecabedrijven hangen aan het infuus van de overheid, teren in op hun reserves en zijn afhankelijk van schuldeisers. Dat is ook de reden waarom we nog geen faillissementen zien in de regio. Maar natuurlijk heeft iedereen het zwaar en dat verschilt ook nog eens per soort bedrijf. Bedrijven met terrassen hebben nog wat schade kunnen inhalen in de afgelopen zomer. De cafés hadden dat nu moeten doen, maar helaas.”
Thuisbezorgd
Een groot deel van de restaurants schakelde naar een thuisbezorgd-concept. “Maar daar kan je hooguit de schade wat mee beperken en het personeel mee aan de gang houden. We hebben ook sterk de indruk dat de thuisbezorgd-maaltijden tijdens de eerste lockdown meer in trek waren dan nu tijdens de tweede sluiting van horeca. Voor veel mensen is het nieuwtje er toch vanaf waarop men overgaat tot de orde van de dag. De neiging om massaal de horeca te steunen verslapt toch een beetje. Hoe je het ook wendt of keert.”
Moedeloos
Blokland constateert ook de nodige moedeloosheid bij veel ondernemers. “Dit kost ze ontzettend veel geld, terwijl gezegd is dat we dit samen zouden doen. Ik zie dat ‘samen’ niet meer zo. We voelen ons geofferd ten gunste van de volksgezondheid. Dat offer zou volgens mij veel breder moeten liggen en niet alleen bij de horeca. Bovendien is er niet echt een stip op de horizon waar je naar uit kunt kijken. Het kabinet had een zogenaamde routekaart, maar als je daar vervolgens steeds van afwijkt of die aanpast, dan weet je nog helemaal niks. Ik ga er op dit moment van uit dat we dit jaar niet meer open kunnen. Het is triest, maar het is niet anders.”