Een nieuwe onderneming starten. Daar is lef en enthousiasme voor nodig. In de rubriek 'Starters' bevragen we startende ondernemers over hun drijfveren. Deze keer: Ben Vink en zijn compagnon Dennis Pol.

Ondernemen met zo’n achternaam. Dat kan bijna niet misgaan. Ben Vink rondde deze zomer zijn laatste klussen als zzp’er af en stort zich nu volledig op zijn passie. Vink Exclusive Custom (VEXC) en Vixpo Audio Systems, een combinatie van twee bedrijven met één doel: het uniek maken van auto’s, (werk)bussen, campers, trucks en boten.

Een nieuwe auto of bedrijfsbus vormen voor veel ondernemers een belangrijke aanschaf. Je auto zegt immers alles over de klasse die je in je business wilt nastreven. Op dat gevoel spelen Ben Vink en zijn zwager en compagnon Dennis Pol geraffineerd in met hun diensten. Een bus of bolide kan er af fabriek nog zo mooi uitzien, maar echt uniek is hij meestal nog niet. “En dat is precies wat we hier doen”, vertelt Ben enthousiast. “Auto’s uniek maken.”

Wat ze daarin onderscheidt van de concurrent?
“Ik denk het totaalplaatje. Wie zijn auto gewrapt wil hebben, gaat naar een reclamebureau. Wil je nieuwe bekleding of een getinte ruit, dan moet je weer ergens anders zijn. Bij VEXC pakken we de hele auto aan en gaan daarin heel ver. Tinting, chameleonfolie, wrapping, belettering, spoilers, polijsten... We kunnen het allemaal. En als kers op de taart kunnen we de auto voorzien van een uniek audiosysteem.”

Wat voor soort klanten richten  jullie je op met VEXC?
“Wat bijvoorbeeld veel voorbijkomt is de ID.BUZZ van VW. Een populaire en superfijne bedrijfsauto waarmee je als ondernemer natuurlijk helemaal ‘groen’ bent. Maar ze lenen zich er ook uitstekend voor om ze helemaal naar eigen smaak te wrappen en aan te kleden. Fabrikanten van dit soort auto’s investeren veel in de techniek van de auto zelf, maar audio en accessoires hangen er vaak een beetje bij. Laat dat nu onze specialiteit zijn. Let wel: zonder in de originele kabels te hoeven knippen of gaten te boren vervangen we het fabriekssysteem voor een configuratie die helemaal naar wens is van de klant. Daarbij blijft alles gewoon werken, zoals stuurwielbediening of touchscreen, maar het geluid dat er uitkomt is een wereld van verschil en helemaal customized op waar de klant van houdt. Want wat is er nu irritanter als dat je zo’n mooie bus rijdt, maar er komt waardeloos geluid uit.”

Het ondernemen is je met de paplepel ingegoten?
“Ik begon met werken toen ik tien was. Bij Aeen Exclusieve Automobielen, het bedrijf van mijn oom. Liefde voor auto’s zit inderdaad gewoon in het bloed. Ik ben in 2015 begonnen met een poetsbedrijf dat later ook trucks voorzag van nieuwe verlichting en interieurs. Omdat ik me over de kop werkte, ben ik daar 1,5 jaar geleden mee gestopt om me te bezinnen op wat ik echt wilde.”

Waar liep je tegenaan?
“Ik kon geen nee zeggen. Dat was het grootste probleem. En als ik om me heen kijk denk ik dat veel (met name jonge) ondernemers hiermee te dealen hebben. Als je nooit nee zegt en je bent goed in wat je doet, ben je alleen maar aan het werk. Ik pakte letterlijk alles aan wat op mijn weg kwam. Ik rolde de vrachtwagenwereld in en stond op een gegeven moment hele interieuren te bouwen. Dat is de reden waarom ik een stap terug heb gezet. Ik heb een tijdje afstand genomen om te kijken wat ik echt wilde. Waar ik zelf ook de meeste energie van krijg. Je kunt niet alles doen. Als je iets echt goed wilt doen, moet je focussen.”

Toen Ben besloot zich volledig te richten op het customizen van auto’s, bedrijfswagens en campers werd een tweede plan geboren. “Ik had het er met Dennis wel eens over gehad om een webshop te lanceren. Zo kwamen we op het idee om audio-systemen voor auto’s te gaan verkopen met daaraan gekoppeld een unieke inbouwservice. Wie een webshop bezoekt voor een set goeie boxen kan ze kopen, maar staat er vervolgens alleen voor. Want zo’n mooie set boxen inbouwen, dat is vaak nog weer een vak apart. Zelf heb ik daar inmiddels meer dan vijftien jaar ervaring in. Dus wie iets bij ons koopt, krijgt die ervaring erbij. Zo denken we echt wel iets unieks te kunnen bieden met Vixpo Audio Systems. En Dennis kent de internetwereld op zijn duimpje en heeft een prachtige site gebouwd die we in de afgelopen zomer gelanceerd hebben. Uiteindelijk denken we dat de verkoop en inbouw van audiosystemen de hoofdmoot van onze activiteiten gaat worden. We hebben wat unieks te bieden. Dus dat móet lukken.”

www.vixpo.nl
www.vexc.nl