Met opgestroopte mouwen taxeren
KOOTWIJKERBROEK/BARNEVELD - Wil of moet je weten wat een bedrijfspand waard is? Dan kom je al snel bij Henk Jongeneel uit. De Kootwijkerbroeker is een van de weinige taxateurs in de regio die voor alle banken zakelijk vastgoed mag taxeren.
Jongeneel is eigenaar van Calcant, een makelaars- en taxatiekantoor dat zich vooral focust op het waarderen van zakelijk vastgoed en incourante objecten. Dat is de laatste jaren echt een vak apart geworden. “Vroeger deden woningmakelaars er gewoon af en toe een bedrijfspandje bij. Die tijden zijn voorbij. Om te mogen taxeren voor banken moet je gecertificeerd zijn, per jaar minimaal 20 bedrijfspanden taxeren en een aantal dagen cursus volgen om je kennis op peil te houden. Daardoor is het aantal bedrijfstaxateurs sterk afgenomen. Alleen de specialisten blijven over.”
Ervaren zakelijk taxateur
Jongeneel is zo’n specialist. Hij taxeert wekelijks meerdere bedrijfspanden, waaronder complete portefeuilles van beleggers. De flamboyante ondernemer begon zijn loopbaan bij een groot taxatiekantoor en taxeerde daarna jarenlang als freelancer bedrijfspanden en ‘incourante’ objecten zoals jachthavens, kastelen en windmolenparken voor grote vastgoedbedrijven. Sinds 2004 doet hij dat onder de vlag van zijn eigen bedrijf Calcant. Dat is weliswaar gevestigd in Barneveld, maar je proeft er de Kootwijkerbroekse roots van Jongeneel volop.
Snel en tegen een scherpe prijs
Neem nou zijn aanpak. Die is er een van de mouwen opstropen en knallen. “Als je mij vandaag belt, heb je volgende week een taxatierapport. Dat kan omdat taxeren mijn corebusiness is. Die taxatie heeft dus mijn volle aandacht.”
En zo’n taxatie komt natuurlijk nooit gelegen, dus past Jongeneel zich aan. “Een afspraak om 7.30 uur of aan het einde van de dag is voor mij geen probleem. En je kunt me gewoon ‘s avonds bellen. Verder denk ik dat ik qua prijs ook scherp in de markt zit. Banken moeten verplicht drie offertes voor een taxatie opvragen. Ondernemers kiezen vaak voor de goedkoopste taxateur en ik krijg op deze manier veel taxaties.”
Taxeren met lef
Wie Henk Jongeneel kent, weet dat hij in zijn taxaties ook de grens zoekt. “Er zijn twee soorten taxateurs. Voorzichtige taxateurs dekken zichzelf in met lage taxatiewaardes. Dat kan iedereen. Mijn stijl is anders. Ik zoek naar de maximaal haalbare waarde die ik nog goed kan onderbouwen op basis van bijvoorbeeld verbouwingsplannen of marktontwikkelingen.”
De rapporten die het oplevert voldoen aan alle regeltjes. “Maar”, zegt Jongeneel, “laten we eerlijk zijn, die gaan na vijf minuten een bureaula in. Ondernemers kijken alleen naar de waarde van het pand, de rest interesseert ze niet. Taxeren is een noodzakelijk kwaad voor ze, dus daarom kan je het maar beter zo goedkoop mogelijk doen.”
Light-taxatie
In een aantal gevallen is zo’n dik rapport niet nodig. “Soms wil een ondernemer bijvoorbeeld weten of een pand dat hij op het oog heeft de vraagprijs waard is. Dan loop ik een keer met ze mee en zet ik mijn conclusie op 1 A4’tje, waarna ze zelf de onderhandelingen kunnen doen. En als ze voor financiering dan een echt rapport nodig hebben, weten ze me wel weer te vinden.”
Andere redenen waarom beleggers, vastgoedeigenaren of ondernemers bij Calcant aankloppen, zijn bijvoorbeeld een bezwaarprocedure tegen de vastgestelde WOZ-waarde of het optuigen van een nieuwe fiscale constructie. “Stel dat je pand van privé overgaat naar de bv of andersom, dan kan dat via middellijke waardering. Daarbij stem ik met de belastingtaxateur van de Belastingdienst de waardering af. Ik heb ‘m hier in de contactenlijst van mijn telefoon staan. Dat werkt heel prettig en daardoor heb je er als ondernemer nooit gezeur van.”