Metaaltechneuten smeden het ijzer voor de toekomst
Je hoeft maar vijf minuten bij de eigenaren van Van den Brink Barneveld B.V. aan tafel te zitten om erachter te komen dat deze onderneming een plek verdient in de top van de regionale metaalbedrijven. Ze hebben een rijke geschiedenis, dat staat vast. Maar Wouter van den Brink en Rick Nollet richten het vizier meer dan ooit op de toekomst.
Tekst en fotografie: Hiemstra Media
Zoals bij veel succesvolle familiebedrijven, begon het klein aan de Noordenweg in Voorthuizen waar oprichter Van den Brink van plaatwerken zijn beroep maakte. Aanvankelijk met metalen onderdelen voor kalverstallen. Totdat er een vraag kwam om luchtkanalen te leveren voor een afzuiginstallatie van een PTT-centrale. Die opdracht werd de basis van alles waar Van den Brink Barneveld B.V. anno 2024 zeer succesvol mee is. In de afgelopen decennia veranderde de eenvoudige werkplaats in een modern machinepark met een grotendeels geautomatiseerde productie.
Ziggo Dome
Wie nu de concertzaal Ziggo Dome bezoekt en omhoog kijkt, ziet luchtkanalen die in Barneveld vervaardigd zijn. Hetzelfde geldt voor de Heineken Music Hall, Hoogvliet distributiecentrum, de Basiliek in Veenendaal en nog een hele rits grote en kleine projecten waar de expertise van deze metaalbewerkers wordt ingezet. Dat gaat steevast in opdracht van landelijke of regionale installateurs en grote projectontwikkelaars zoals de BAM, Heijmans en Warmtebouw, maar ook voor bekende lokale partijen zoals Campus, BKL Installatietechniek en Hartkamp Installatietechniek.
Als je de juiste machines hebt voor het produceren van luchtkanalen, dan kan je ook ander plaatwerk produceren. Logisch dat meteen in de beginjaren ook de vraag kwam naar bijvoorbeeld een hoekprofiel of een machine-onderdeel. Wat begon met kleine bijkomende klusjes, groeide razendsnel uit tot een volwaardig bedrijfsonderdeel waar vandaag de dag tientallen opdrachtgevers gebruik van maken.
Geavanceerde machines
''We hebben een breed assortiment aan geavanceerde machines waarmee we een groot klantenbestand op maat bedienen,'' vertelt Wouter. ''Zo wordt al het plaatwerk gesneden op een Fiber-laser en vervolgens gevormd op kantbanken. Daarnaast kunnen we voorzien in verschillende nabewerkingen waaronder lassen, poedercoaten en beitsen. Dat betekent dat we gevarieerde plaatwerkproducten op kunnen leveren waarbij je onder meer moet denken aan industriële wastunnels, onderdelen voor compactkranen, eiersorteermachines en transportbanden.''
Van den Brink krijgt opdrachten voor machines die uit meer dan honderd verschillende onderdelen bestaan. Wouter: "Als we zo'n opdracht binnen krijgen, wordt er een 3D-model in ons systeem geüpload. Onze software analyseert de tekening en rekent exact uit wat er nodig is om vervolgens een programma te schrijven waarmee onze machines worden aangestuurd. De klant krijgt de onderdelen als een bouwpakket in modules binnen en indien gewenst compleet gelast, gecoat en getapt. Een machinebouwer hoeft het alleen nog maar samen te stellen.''
Vertrouwen
Dat lokale en regionale opdrachtgevers Van den Brink goed weten te vinden is vanuit het vertrouwen dat in de loop der jaren is opgebouwd. “Maar ook vanuit de vraag om zoveel mogelijk te ontzorgen”, legt Wouter uit. “Dat geldt voor het plaatwerk, maar ook voor de productie van luchtkanalen. Ook daarin merken we dat de installateur steeds meer van ons gaat vragen. Dat we niet alleen de kanalen produceren, maar bijvoorbeeld ook de kleppen, de roosters en de isolatie voor hen verzorgen. Dat kunnen we omdat we alle expertise in huis hebben.”
Met de unieke combinatie van plaatwerk en luchtkanalen is Van den Brink een vreemde eend in de bijt van metaalbewerkende bedrijven. Wouter: “Een luchtkanaal is ook een plaatwerkproduct. Maar een groot verschil is dat het in een gebouw moet worden verwerkt, waardoor je te maken hebt met de architect, de bouwer en de installateur, oftewel: de wereld van de bouw. Ook daarin zijn we thuis. Dat maakt ons best uniek.”
Voor de luchtkanalen werkt Van den Brink volgens een uniek assemblagesysteem dat door oprichter van den Brink is bedacht. “Het heeft de naam ‘labyrinthkanaal’ meegekregen en het unieke is dat het wordt opgebouwd uit vier losse panelen. Hierdoor kan er een grote voorraad geproduceerd worden die in gestapelde vorm veel minder ruimte inneemt dan complete luchtkanalen. Pas de dag voordat we ze laden, assembleren we ze tot een kanaal.”
Grote stappen vooruit
Onder leiding van Wouter en Rick groeide Van den Brink Barneveld B.V. gestaag. Er zijn zelfs jaren geweest dat die groei onstuimig kon worden genoemd. Rick: ''En dat ook nog eens in een markt waarin snelheid belangrijker is dan ooit. Vandaag besteld is morgen op de deurmat. Dat zie je in heel veel branches en dat wordt van ons ook regelmatig gevraagd. Daarom is automatisering ook zo belangrijk geworden. Onze werkplaats heeft voldoende capaciteit. Maar om die volledig uit te nutten, moet elke schakel kloppen. In ons nieuwe automatiseringssysteem hoeft de klant alleen nog maar zijn 3D-tekeningen aan te leveren. Onze software analyseert deze en stuurt de machine aan om het product te produceren. Een groot voordeel hierbij is dat met diezelfde 3D-tekeningen ook direct een prijsberekening wordt gemaakt, waardoor we onze klanten snel van een offerte kunnen voorzien.''
Ook is er in de afgelopen vijf jaar zwaar ingezet om een cultuur te creëren die aantrekkingskracht heeft op de techneuten waar Van den Brink op leunt. ''Het is mooi om te zien dat de collega’s echt wat voor elkaar over hebben en niet te beroerd zijn om een stapje extra te zetten. De werksfeer is goed. De mensen hebben toegang tot trainingen en cursussen, maar we doen ook leuke en sportieve activiteiten met elkaar zoals fietsweekenden en mudraces.’’
“Eigenlijk zijn we voortdurend stappen aan het zetten”, vult Rick aan. “Zo bouwen we aan een nieuwe organisatiestructuur waarin we luchtkanalen en plaatwerk stap voor stap verder laten samensmelten, om zo nog effectiever te kunnen produceren. Er is grond aangekocht om nieuwbouw te realiseren, waarbij er een nieuwe fabrieksindeling wordt gecreëerd. Met deze nieuwe indeling maken we een eenduidige werkstroom en wordt het proces verder geoptimaliseerd. Al met al volop ontwikkelingen dus, waarmee we dit bedrijf samen klaarmaken voor een nog mooiere toekomst.”