“Voor mijn werk is een auto niet heel belangrijk, maar voor mijn bijbaantjes wel”, lacht ondernemer Robbert de Veen. De drukke Voorthuizenaar is naast zijn bedrijf, De Daltons, namelijk ook actief in verschillende verenigingen, commissies, stichtingen en tegenwoordig zelfs de politiek.

Heb je echt niets met auto's?
“Dat zeg ik wel graag, maar eigenlijk vind ik auto's heel leuk. Dat is begonnen toen ik rond m'n negentiende een half jaar in Amerika woonde. Ik had daar een oude, verrotte Mustang uit '68 op de kop getikt. Met een V12-motor erin, waar je bij iedere tik op het gaspedaal de benzinemeter omlaag zag vliegen. Niet de mooiste auto, maar wel een echte ervaring: je surfboard op het dak binden en gaan... Tja, en nu rij ik een Peugeot 308 Allure. De belangrijkste reden? De kleine. Het is een vierdeurs met isofix voor een autozitje. Als vader moet je toch andere keuzes maken in een auto dan voorheen. Er zitten natuurlijk wel wat leuke extra's op, zoals een iets zwaardere motor met 197 pk, goede velgen en een panoramadak. Tot nu toe heb ik altijd Peugeots gehad omdat ik goede ervaringen heb met Auto Versteeg Buurman.”

Waar gebruik je de auto voor?
“De Daltons zit natuurlijk in Voorthuizen, maar daarbuiten rij ik het hele land door. Bijvoorbeeld voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Het stokje van het voorzitterschap van de gemeente Barneveld heb ik overgedragen aan Herman Blokland, maar ik blijf wel voorzitter van Gelderland. Bij de KHN doe ik ook af en toe een trendtoer, waarbij je diverse interessante horecaconcepten bekijkt. Onlangs zijn we in Amsterdam onder meer bij de Foodhallen en de hotdogbar van sterrenchef Ron Blaauw geweest. In zulk gezelschap is een auto die een beetje smoelt wel prettig.”

Nog trends gespot waar je zelf iets mee kunt?
“Er staan inderdaad wel een paar nieuwe ontwikkelingen op de planning. Als ondernemer ben ik daar veel mee bezig. Een tipje van de sluier? Speciaalbieren. Die maken de ervaring helemaal af. Wij serveren namelijk uitsluitend, verse huisgemaakte burgers op een biologisch broodje. Als je daar een mooi biertje bij drinkt is het dubbel genieten.”

Onlangs ben je de politiek ingegaan. Je was nog niet druk genoeg met je zaak en bijbaantjes?
“Ik ben wel een beetje een workaholic. Dat gaat onbewust. Ik ben ergens vol van en dan ga ik ervoor. Maar wat er ook op de agenda staat, ik houd de maandag áltijd vrij voor mijn lieve vriendin. Natuurlijk leent de horeca zich ook perfect om het noodzakelijke met het aangename te combineren. De politiek ligt in het verlengde van mijn bestuurlijke functies, bij de ondernemersvereniging, klankbordgroepen en de KHN. Politiek is een mooi spel. Ik vind dat je niet moet zeuren; als er iets misgaat, moet je er iets aan doen. Lokaal Belang is een nieuwe partij, die zich nog op de kaart kan zetten. Rechts van het midden, wat ook bij mij past. Ik heb het gevoel dat ik daar verschil kan maken. En natuurlijk wil ik graag Voorthuizen, het mooiste dorp van Nederland, in de politiek vertegenwoordigen.”